ßßß Cookit - przepis na Chatka Puchatka

Chatka Puchatka

nazwa

Wykonanie

Składniki
3 paczki herbatników
2 serki mascarpone (500g)
3 żółtka
2 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 galaretka
opcjonalnie rodzynki
Sposób przygotowania
Krok 1
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu min. 2 godz. wcześniej żeby zdążyła stężeć.
Na folii albuminowej rozkładamy herbatniki w trzech rzędach. Poszczególne rzędy herbatników muszą być od siebie oddalone na ok. 1 cm. Wszystkie herbatniki polewamy niewielką ilością mleka, żeby trochę namiękły.
Krok 2
Żółtka ucieramy z masłem i z cukrem. Do wyrobionej masy dodajemy serki mascarpone, następnie dodajemy napęczniałą już żelatynę (przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu)i to wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Uzyskaną w ten sposób masę serową będziemy rozkładać na uprzednio przygotowanych herbatnikach. Ja opcjonalnie dodałam jeszcze rodzynki do masy serowej.
Krok 3
Przy wersji z podwójnymi herbatnikami pierwszą cześć masy serowej rozkładamy równomiernie na herbatnikach, na środku kładziemy długi pasek kolorowej galaretki, następnie układamy dwa zewnętrzne rzędy herbatników i to wszystko przykrywamy pozostałą częścią masy serowej.
Krok 4
Teraz kolej na złożenie domku – chwytamy za folię aluminiową i oba brzegi zbliżamy do siebie – docelowo zewnętrzne pasy herbatników spotykają się, przez co uzyskujemy trójkąt równoramienny. Ciasto zawijamy dokładnie w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki. Gdy się schłodzi i stężeje, możemy polać je polewą czekoladową.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/4730/chatka-puchatka