Wykonanie
Składniki3 paczki
herbatników2
serki mascarpone (500g)3
żółtka2 łyżki miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatyny1
galaretkaopcjonalnie
rodzynkiSposób przygotowaniaKrok 1
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu min. 2 godz. wcześniej żeby zdążyła stężeć.Na folii albuminowej rozkładamy
herbatniki w
trzech rzędach. Poszczególne
rzędy herbatników muszą być od siebie oddalone na ok. 1 cm. Wszystkie
herbatniki polewamy niewielką ilością
mleka, żeby trochę namiękły.Krok 2
Żółtka ucieramy z
masłem i z
cukrem. Do wyrobionej masy dodajemy
serki mascarpone, następnie dodajemy napęczniałą już
żelatynę (przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu)i to wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Uzyskaną w ten sposób masę
serową będziemy rozkładać na uprzednio przygotowanych herbatnikach. Ja opcjonalnie dodałam jeszcze
rodzynki do masy serowej.Krok 3Przy wersji z podwójnymi
herbatnikami pierwszą cześć masy serowej rozkładamy równomiernie na herbatnikach, na środku kładziemy długi pasek kolorowej
galaretki, następnie układamy dwa zewnętrzne
rzędy herbatników i to wszystko przykrywamy pozostałą częścią masy serowej.Krok 4Teraz kolej na złożenie
domku – chwytamy za folię aluminiową i oba brzegi zbliżamy do siebie – docelowo zewnętrzne pasy
herbatników spotykają się, przez co uzyskujemy trójkąt równoramienny. Ciasto zawijamy dokładnie w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki. Gdy się schłodzi i stężeje, możemy polać je
polewą czekoladową.