Wykonanie


Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej ( 460g ), plus do podsypywania,1 szklanka
cukru pudru ( 150g ),4
żółtka,kostka
masła niesolonego - 250g.Ponadto:1
galaretka ( smak dowolny ),1 szklanka
cukru pudru.Przygotowanie:Zimne
masło pokroić w kostkę, dodać
mąkę,
żółtka,
cukier puder i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wykrajać
ciastka - jedne w całości, a drugie same obręcze. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalnym silikonem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200stopni C i piec ok.8-10min. ( do zarumienienia ). Obręcze
ciastek szybciej się rumienią dlatego należy piec je osobno i krócej. Po wyjęciu pozotawić do ostygnięcia.
Cukier puder wymieszać z gorącą
wodą - tak by powstał gęsty
lukier. Obręcze
ciastek skleić lukrem ze
spodami.
Galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej
wody, odstawić do ostygnięcia. A po ostygnięciu włożyć do lodówki do momentu aż zacznie gęstnieć. Gęstniejącą
galaretkę nałożyć do
ciastek.
Ciastka odłożyć w chłodniejsze miejsce i pozostawić do momentu aż
galaretka stężeje.
