Wykonanie
Pyszne połączenie
kurczaka z delikatnym, aromatycznym sosem. Jedno z moich ulubionych dań, które nauczyła mnie robić mama. Najlepiej smakuje z
grzybami leśnymi, ale możemy je zastąpić
pieczarkami.Składnikipodwójna
pierś z kurczakasos300g
grzybów (najlepiej leśnych ale mogą być też
pieczarki)2
cebulepęczek
koperku250ml
śmietany 30%marynata
sól,
pieprzolejmaggiestragonSposób przygotowaniaKrok 1Przygotowujemy marynatę z
oleju,
maggi,
estragonu,
soli i
pieprzu. Wkładamy do niej pokrojoną na dość duże części
pierś z kurczaka. Pozostawiamy ją na minimum 30min, a najlepiej na 24h.Krok 2
Grzyby i
cebulę kroimy, podsmażamy na patelni do miękkości, dodajemy
śmietanę i posiekany
koperek. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.Krok 3
Kurczaka smażymy, układamy na talerzu i zalewamy gotowym sosem.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 9.8/ 10 (4 votes cast)
Pierś z kurczaka w
sosie grzybowo-
śmietanowym, 9.8 out of 10 based on 4 ratingsPodobne wpisy
Pierś z kurczaka pod
marchewkową pierzynką
Kurczak w brzoskwiniachSzaszłyki z
suszonymi owocami i dipem
sezamowymKieszonki z
fetą i
suszonymi pomidoramiKurczak w sosie
śmietanowo-
szpinakowym