ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka w sosie grzybowo-śmietanowym

Pierś z kurczaka w sosie grzybowo-śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Pyszne połączenie kurczaka z delikatnym, aromatycznym sosem. Jedno z moich ulubionych dań, które nauczyła mnie robić mama. Najlepiej smakuje z grzybami leśnymi, ale możemy je zastąpić pieczarkami.
Składniki
podwójna pierś z kurczaka
sos
300g grzybów (najlepiej leśnych ale mogą być też pieczarki)
2 cebule
pęczek koperku
250ml śmietany 30%
marynata
sól, pieprz
olej
maggi
estragon
Sposób przygotowania
Krok 1
Przygotowujemy marynatę z oleju, maggi, estragonu, soli i pieprzu. Wkładamy do niej pokrojoną na dość duże części pierś z kurczaka. Pozostawiamy ją na minimum 30min, a najlepiej na 24h.
Krok 2
Grzyby i cebulę kroimy, podsmażamy na patelni do miękkości, dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
Kurczaka smażymy, układamy na talerzu i zalewamy gotowym sosem.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 9.8/ 10 (4 votes cast)
Pierś z kurczaka w sosie grzybowo-śmietanowym, 9.8 out of 10 based on 4 ratings
Podobne wpisy
Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką
Kurczak w brzoskwiniach
Szaszłyki z suszonymi owocami i dipem sezamowym
Kieszonki z fetą i suszonymi pomidorami
Kurczak w sosie śmietanowo-szpinakowym
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/01/1735/piers-z-kurczaka-w-sosie-grzybowo-smietanowym-2