ßßß
Pyszne połączenie kurczaka z delikatnym, aromatycznym sosem. Jedno z moich ulubionych dań, które nauczyła mnie robić mama. Najlepiej smakuje z grzybami leśnymi, ale możemy je zastąpić pieczarkami.Składnikipodwójna pierś z kurczakasos300g grzybów (najlepiej leśnych ale mogą być też pieczarki)2 cebulepęczek koperku250ml śmietany 30%marynatasól, pieprzolejmaggiestragonSposób przygotowaniaKrok 1Przygotowujemy marynatę z oleju, maggi, estragonu, soli i pieprzu. Wkładamy do niej pokrojoną na dość duże części pierś z kurczaka. Pozostawiamy ją na minimum 30min, a najlepiej na 24h.Krok 2Grzyby i cebulę kroimy, podsmażamy na patelni do miękkości, dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem.Krok 3Kurczaka smażymy, układamy na talerzu i zalewamy gotowym sosem.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 9.8/ 10 (4 votes cast)Pierś z kurczaka w sosie grzybowo-śmietanowym, 9.8 out of 10 based on 4 ratingsPodobne wpisyPierś z kurczaka pod marchewkową pierzynkąKurczak w brzoskwiniachSzaszłyki z suszonymi owocami i dipem sezamowymKieszonki z fetą i suszonymi pomidorami
Kurczak w sosie śmietanowo-szpinakowym