Wykonanie
Z powodu dużej aktywności prowadzących na studiach (mnóstwo sprawozdań do napisania), dawno nie pojawiły się żadne tanie i ciekawe przepisy ale dzisiaj to nadrobię.Składniki:-200g
filetów z piersi kurczaka (oczywiście polujemy na jakieś tanie
kuraki z promocji)-pół szklanki
śmietany (ja użyłem 12% ale większość osób poleci 18%)-
cebula-1/3 puszki
kukurydzy-dwie łyżeczki
przyprawy curry (polecam używać przypraw prymat bo są tanie a niczym nie odbiegają od tych droższych)-szczypta
ostrej papryki-
sól,
pieprz,
magi-dwie łyżki
oleju-
biały ryż jako dodatekPrzygotowanie:
Ryż przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany
olej.
Kurczaka kroimy w kawałki o dowolnej wielkości i kształcie i gdy
cebula jest już lekko zeszklona dorzucamy go na patelnię. Smażymy mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut, wtedy dodajemy
przyprawę curry,
paprykę i inne
przyprawy i smażymy razem jeszcze przez 5 minut. Dolewamy na patelnię trochę gorącej
wody w ilości zależnej od konsystencji jaką chcemy uzyskać, pół szklanki powinno w zupełności wystarczyć, można jej też wcale nie dolewać ale uzyskamy wtedy kawałki
mięsa oblepione sosem, nie będzie już czym polać
ryżu. Gdy
woda zacznie już wrzeć na patelni, zbieramy jej trochę łyżką i dolewamy do
śmietany w celu jej zahartowania. Zdejmujemy na chwilę patelnie z ognia i tak przygotowaną
śmietanę wlewamy cały czas mieszając. Stawiamy patelnię z powrotem na ogniu, dosypujemy
kukurydzę i gotujemy przez minutkę-dwie.
Kukurydza powinna się tylko lekko przygrzać, nie może się zbyt długo dusić bo straci chrupkość.
Koszt: 6 złPS. Niewątpliwym atutem tego dania oprócz tego że jest tanie jest to że można je przygotować w większej ilości i zostawić w lodówce, nie straci ono swoich walorów przez 3-4 dni