ßßß Cookit - przepis na Chleb kukurydziany

Chleb kukurydziany

nazwa

Wykonanie

Od kiedy kupiłam sporo mąki kukurydzianej zaczęłam regularnie ją używać. Były już placuszki kukurydziane i naleśniki kukurydziane, w tym czasie przygotowałam też tartę, która okazała się niewypałem;) Teraz przyszła pora na pieczywo z jej udziałem. Upiekłam oczywiście chleb, który okazał się dość smaczny, ale na razie nie przebił smakiem cieciorkowego czy słonecznikowego . Może dlatego, że chlebek ze względu na dość dużą zawartość mąki kukurydzianej ma troszkę większą tendencję do kruszenia się. Niemniej jednak uważam go za wypiek udany i mogę szczerze polecić wypróbowanie go.
Jak widać na zdjęciach chlebek jadłam z białym serem oraz dżemem jabłkowym, jagodowo- truskawkowym i wiśniowym.
Składniki na blaszkę o wymiarach 11x 35 cm:
2 szklanki mąki kukurydzianej
szklanka mąki pełnoziarnistej () ja używam mąki 3 zboża Lubelli)
szklanka mąki pszennej typ 650
2,5 szklanki mleka
25g drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka, lub dwie soli
0 , 5 szklanki ziaren dyni
0,5 szklanki słonecznika
0,5 szklanki siemienia lnianego
szklanka płatków owsianych
Z połowy szklanki ciepłego mleka, cukru i drożdży robimy rozczyn.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, ziarna (dynię, słonecznik i siemię można zastąpić taką samą ilością innych ziaren) i płatki. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż przestanie się kleić do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia, tym razem na około 40 minut.
Chlebek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na godzinę.
Dlaczego warto upiec chleb kukurydziany, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
pestki dyni są oczywiście świetnym źródłem kwasów tłuszczowych oraz witamin A, C, E, D i witamin z grupy B; ponadto spożywanie pestek dyni zwalcza skurcze mięśni czy bóle głowy,
słonecznik zawiera cenne składniki, dzięki którym dbamy o nasz wzrok, dobry stan kości i cery
mąka kukurydziana jest doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz E, a także selenu, potasu i fosforu; dzięki zawartości pierwszego z pierwiastków ma działanie przeciwnowotworowe.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/03/chleb-kukurydziany.html