Wykonanie
Od kiedy kupiłam sporo
mąki kukurydzianej zaczęłam regularnie ją używać. Były już placuszki kukurydziane i naleśniki kukurydziane, w tym czasie przygotowałam też tartę, która okazała się niewypałem;) Teraz przyszła
pora na
pieczywo z jej udziałem. Upiekłam oczywiście
chleb, który okazał się dość smaczny, ale na razie nie przebił smakiem
cieciorkowego czy
słonecznikowego . Może dlatego, że chlebek ze względu na dość dużą zawartość
mąki kukurydzianej ma troszkę większą tendencję do kruszenia się. Niemniej jednak uważam go za wypiek udany i
mogę szczerze polecić wypróbowanie go.Jak widać na zdjęciach chlebek
jadłam z
białym serem oraz
dżemem jabłkowym,
jagodowo-
truskawkowym i
wiśniowym.Składniki na blaszkę o wymiarach 11x 35 cm:2 szklanki
mąki kukurydzianejszklanka
mąki pełnoziarnistej () ja używam
mąki 3 zboża Lubelli)szklanka
mąki pszennej typ 6502,5 szklanki
mleka25g
drożdżyłyżeczka
cukrułyżeczka, lub dwie
soli0 , 5 szklanki ziaren dyni0,5 szklanki
słonecznika0,5 szklanki
siemienia lnianegoszklanka
płatków owsianychZ połowy szklanki ciepłego
mleka,
cukru i
drożdży robimy rozczyn.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy
sól, ziarna (
dynię,
słonecznik i siemię można zastąpić taką samą ilością innych ziaren) i
płatki. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż przestanie się kleić do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.Po tym czasie ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia, tym razem na około 40 minut.Chlebek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na godzinę.Dlaczego warto upiec
chleb kukurydziany, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
pestki dyni są oczywiście świetnym źródłem kwasów tłuszczowych oraz witamin A, C, E, D i witamin z grupy B; ponadto spożywanie pestek dyni zwalcza skurcze
mięśni czy
bóle głowy,
słonecznik zawiera cenne składniki, dzięki którym dbamy o nasz wzrok, dobry stan kości i cery
mąka kukurydziana jest doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz E, a także selenu, potasu i fosforu; dzięki zawartości pierwszego z pierwiastków ma działanie przeciwnowotworowe.