Wykonanie
Ciężko jest w dzisiejszych czasach dostać naprawdę smaczny, świeży
chleb, który przetrwałby więcej niż dwa dni, dlatego lepiej jest upiec swój chlebek. Wiesz co do niego dodajesz, jest długo świeży. Kiedyś piekłam ciemny z ziarnami ale zawsze był problem z zakwasem. Ta wersja nie potrzebuje zakwasu, jest banalnie prosty do zrobienia.Czas przygotowania: 1 , 5 hSKŁADNIKI:- 1 kg
mąki pszennej typ 650- 5 łyżek
mąki orkiszowej- 1 łyżka
soli- 0,5 łyżki
cukru- 5 łyżek
siemienia lnianego- 5 łyżek
słonecznika- 5 łyżek pestek z dyni- 2 łyżki
płatków owsianych- pół kostki
drożdży (ok 5dkg)- 1 litr
wody przegotowanejPRZYGOTOWANIE:Do miski wsypujemy 1 kg
mąki pszennej, od tego odejmujemy 5 łyżek i dodajemy 5 łyżek
mąki orkiszowej, dodajemy
sól,
cukier i ziarna. Wcześniej przygotowujemy sobie
wodę przegotowaną do której gdy już nam się trochę ostudzi dodajemy
drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą.
Wodę z
drożdżami dodajemy powoli do miski z
mąką i ziarnami. Mieszamy ręką aż uzyskamy w miarę plastyczną masę. Przekładamy do foremki i wkładamy do NIE NAGRZANEGO piekarnika i ustawiamy 200 st bez termoobiegu. Pieczemy 1,5 godz.


