Wykonanie
Do tej
pory nie miałam odwagi zabrać się za upieczenia
chleba . Mój początek z
pieczywem okazał się fiaskiem. Zaczęłam od wysokiej poprzeczki tzn. od
chleba na zakwasie i niestety po 5 dniach zakwas został wylany , bo nie wiedziałam jaką konsystencję i zapach powinien posiadać . Tak było do czasu , kiedy na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta Kinga podała przepis na ten mój dzisiejszy chlebek. Nie trzeba dodawać zakwasu , wystarczą świeże
drożdże i różna ziarna i można się cieszyć pysznym i swoim domowym
chlebkiem :) Z okazji Światowego Dnia
Chleba post jak najbardziej mile widziany :)Wymiary blaszki : 36 x 16 cmCzas pieczenia : 65 min.Temp. pieczenia : 180 C


Składniki :1 l ciepłej
wody ( nie wolno dać zbyt gorącej bo nie wyjdzie ;)50 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru3 łyżeczki
soli8 łyżek
płatków owsianych ( użyłam
płatków z firmy Symbio )1 kg
mąki pszennej typu 6501 garść
siemienia lnianego1 garść łuskanego
słonecznika ( można dodawać ziarna jakie tylko chcecie )Sposób przygotowania:Ciepłą
wodę nalać do miski.Wsypujemy kolejno :
płatki owsiane,
sól ,
cukier , pokruszone
drożdże , dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 20 min.
Mąkę przesiać i wsypać do zaczynu.Wszystkie składniki mieszamy łychą i wlewamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Ja piekłam w jednej foremce podłużnej. Uderzyć foremką z
ciastem o blat stołu ( aby nie było dziur w
chlebku ) Odstawić znowu na 20 minut .Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C , pędzelkiem posmarować lekko wierzch
chlebka mlekiem i posypać
słonecznikiem ,
płatkami owsianymi albo
pestkami dyni ( Symbio ). Piec ok 65 minut.Studzić na kratce.Smacznego
