Wykonanie
Gdy na BBC Food znalazłam przepis na to afrykańskie risotto, nawet nie przypuszczałam, że aż tak mnie zachwyci. Tak, zdecydowanie przerosło moje oczekiwania.Jollof rice, inaczej Benachin (czyli "jeden garnek"), pochodzi z
języka Wolof, którym mówią Wolofowie. Historyczna nazwa plemienia to Jollof i kółko się zamyka. W każdym razie jest to potrawa w zachodniej afryce, a zwłaszcza w Nigerii, dlatego też czasami w
języku polskim bywa nazywana "
ryż po nigeryjsku".Ale nazwy nazwami - konkrety. Do przygotowania "dżolofu" najczęściej używany jest
ryż afrykański lub basmati. Ja użyłam tego drugiego, kierując się dostępnością w sklepach ;) Podstawą są
pomidory w puszce,
koncentrat pomidorowy i dużo
cebuli. Do tego
przyprawy i gotowe, choć można też dodawać różne rodzaje
mięsa,
ryby lub warzywa. W przepisie z BBC, na którym się opierałam, była np.
czerwona papryka.Mam nadzieję, że Jollof rice zachwyci Cię równie mocno, jak mnie :) Koniecznie daj znać w komentarzu!Stopień trudności: bardzo łatwePorcja: duża rodzinna :)Dodatkowe zalety: danie jednogarnkoweSkładniki:- 2 łyżki
oleju- 2 duże
cebule- 1 puszka
pomidorów- 3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego- 1 łyżeczka
curry- 1
liść laurowy- 1/4 łyżeczki
imbiru- 1/4 łyżeczki
chilli lub
pieprzu cayenne- 1 kostka
Bulionu Warzywnego Winiary- 1 łyżeczka
tymianku- 250 gramów
ryżu basmati-
sól- świeżo zmielony
czarny pieprz- opcjonalnie: inne ulubione
zioła, więcej
ostrej papryki, ząbek lub dwa
czosnku (wyciśnięte pod koniec)Przygotowanie:1. Na dużej patelni podgrzej
olej i zeszklij posiekane w drobną kostkę
cebule. Dodaj puszkę
pomidorów,
koncentrat pomidorowy,
curry,
liść laurowy,
imbir i
chilli lub
pieprz cayenne. Duś pod przykryciem ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż się zredukuje.2. Następnie wlej pół litra
wody, wkrusz kostkę warzywną
Winiary, dodaj
tymianek, przykryj i zagotuj. Gotuj kolejne 5 minut.3. Wsyp
ryż, przykryj i duś na wolnym ogniu, aż
ryż wchłonie płyn i będzie miękki. Gdyby okazało się, że całość jest już gęsta, a
ryż jeszcze "nie doszedł" dolej 100 ml
wody i duś jeszcze chwilę.4. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem,
tymiankiem,
curry i
ostrą papryką. Podawaj z czym dusza zapragnie ;)Podoba Ci się? Daj znać w komentarzu lub na Facebooku!