Wykonanie
Śniegu brak (i dobrze!), szaro i buro, ale gdy zapach piernikowych babeczek wypełnił kuchnię, wreszcie poczułam Święta. Czekam na nie w tym roku wyjątkowo niecierpliwie :) Uwielbiam smażonego
karpia, barszcz z uszkami, pierogi z
kapustą i
grzybami, przepadam za kluskami z
makiem. W dzieciństwie byłam święcie przekonana, że cała Polska je te rzeczy w Wigilię. Dziś wiem, że
karp może być też w galarecie, a zupa np. grzybowa ;) Wiem też, że tradycyjne makowce czy pierniki, można uzupełnić czymś szybkim, łatwym, mniej standardowym.Babeczki są zdecydowanie czymś szybkim i łatwym, a mus i krem dodają im smaku i wilgoci . Jeśli chodzi o Just Mousse spodobał mi się ich skład, absolutnie naturalny. Dla mnie ideałem byłaby jeszcze wersja bez
cukru, choć i tak nie są tak słodkie jak
dżemy, więc z przyjemnością zjadłam mus
gruszkowy z omletem, a
truskawkowy zamroziłam i
skrobałam łyżeczką ;) Na babeczkach ułożyłam
jabłkowy.12 muffinekStopień trudności: średniSkładniki suche:- 2 szklanki
mąki pszennej- 0,5 szklanki
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki dobrej, aromatycznej
przyprawy do piernika- 1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
waniliąSkładniki mokre:- 1 opakowanie
jogurtu naturalnego (250 gramów)- 1
jajko- 0,5 szklanki
olejuDodatkowo:- 200 ml
śmietanki kremówki- 1 opakowanie
śmietan-fixu- 3 - 5 łyżeczek
cukru pudru (do smaku, w zależności od upodobań)- 0,5 łyżeczki dobrej, aromatycznej
przyprawy do piernika- 1 opakowanie
musu jabłkowego,
jabłkowo-
wiśniowego lub innego dowolnegoPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. W osobnych naczyniach wymieszaj składniki suche i mokre, a później połącz je razem. Wymieszaj krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy.2. Rozłóż ciasto do wyłożonej papilotkami formy do muffinek i piecz w piekarniku około 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Wyciągnij i wystudź.3.
Śmietanę lekko ubij, dodaj
śmietan-fix,
cukier puder i
przyprawę do piernika. Ubij na sztywno, ewentualnie dosłodź do smaku.4. Z każdej babeczki na środku wytnij nożem trochę ciasta - powiedzmy kółko o średnicy ok. 1 centymetra i głębokości pół centymetra (resztki zachowaj do dekoracji!). Mniej więcej ;) Dzięki temu zmieści się więcej musu.5.
Śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego lub innego kuchennego narzędzia i wyciśnij wzorki dookoła wyciętej dziurki, do której następnie włóż po łyżeczce musu. Pozostałe po wycinaniu resztki ciasta pokrusz i posyp nimi wierzch babeczek.I tyle :) Dziękuję Just Mousse za porcję musów i inspiracji!
