Wykonanie

Pyszne, wilgotne i mięciutkie
czekoladowe muffiny mogą być bazą do różnych kremów. Dziś proponuję podać je z kremem
pomarańczowym z
waniliowym akcentem. Bardzo dobre połączenie :) Krem na bazie
śmietanki jest delikatny, puszysty, świetnie pasuje do babeczek.Kiedy zobaczyłam je w książce "Muffiny. Małe, ale za to przepyszne." wiedziałam, że muszę je zrobić. Choć nie do końca rozumiem, dlaczego na zdjęciu krem był
pomarańczowy :) Przecież od razu wiadomo, że z 2 łyżek soku nie ma szans go uzyskać :) Ja dodałam soku więcej, a zamiast
cukru wanilinowego wybrałam ten z prawdziwą
wanilią :) Dodałam mniej
oleju, nie miałam też
maślanki, użyłam więc
mleka. No i
rum.
Rum jest fajny, a babeczkom nadaje delikatnego smaczku ;)Z podanej ilości składników wychodzi 12 standardowej wielkości muffinek .Składniki suche:- 2 pełne szklanki
mąki- 0,5 szklanki
cukru- 3 łyżki
kakao- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki mokre:- 1
jajko- szklanka
mleka (200 ml)- 30 ml
rumu- 60 ml
olejuSkładniki na krem:- 200 ml
śmietany 30%- 1 opakowanie (10g)
cukru z prawdziwą
wanilią- 1 opakowanie (9g) zagęstnika do
śmietany- 4 - 5 łyżek soku wyciśniętego z
pomarańczy- 1 łyżeczka skórki startej z
pomarańczy (umytej i sparzonej!)Do dekoracji:- odrobina startej skórki-
cukier puderPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mieszamy w osobnych naczyniach składniki suche i mokre muffinek. Następnie wsypujemy suche do mokrych i łyżką krótko i szybko mieszamy.2. Blaszkę do muffinek smarujemy tłuszczem lub wykładamy papilotkami. Ja używam silikonowych foremek, które najlepiej trzymają ładny kształt :) Rozkładamy całe ciasto. Pieczemy ok. 20 minut. Odstawiamy w blaszce do wystygnięcia.3. Kiedy babeczki wystygną rozcinamy je
ostrym nożem w ok. 2/3 wysokości.
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy zagęstnik i
cukier z
wanilią. Ubijamy na sztywno, a gdy będzie już gotowa dodajemy sok z
pomarańczy i łyżeczkę skórki.4. Napełniamy rękaw lub szprycę kremem i wyciskamy nie bardzo grubą warstwę na każdą babeczkę, przykrywamy odciętą górną częścią, dekorujemy kleksem kremu. Na wierzch sypiemy jeszcze odrobinę skórki i dekorujemy
cukrem pudrem.Uwagi:- Babeczki od razu są gotowe do podania i świetnie smakują, można jednak przygotować je dzień wcześniej, ale wymagają przechowywania w lodówce. Warto wtedy wyciągnąć je pół godziny przed podaniem, żeby odrobinę zagrzały się w temperaturze pokojowej :)Smacznego :) A jeśli zdecydujesz się upiec babeczki, będzie mi miło, jeśli napiszesz o efektach w komentarzu :)