ßßß Cookit - przepis na KACZKA PO PEKIŃSKU PIECZONA Z GRUSZKAMI

KACZKA PO PEKIŃSKU PIECZONA Z GRUSZKAMI

nazwa

Wykonanie

Słynna kaczka po pekińsku stanowi najbardziej przystępną dla smakoszy z całego świata potrawę kuchni chińskiej. Przygotowałam ją dopiero pierwszy raz ale już jestem zwolennikiem tej pysznej kaczki.W smaku wyszła lekko słodkawa, aromatyczna i delikatna, polecam.
SKŁADNIKI :
1 kaczka średniej wielkości
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki wody
sól i pieprz do natarcia mięsa
imbir w proszku
tymianek lub cząber
1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego
DODATKOWO :
0,5 ugotowanej fasolki szparagowej lub innych warzyw
1 kwaśne jabłko
1-2 twarde gruszki
PRZYGOTOWANIE :
Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą pieprzem, tymiankiem i przeciśniętym czosnkiem.
W miseczce mieszamy wodę z miodem, sosem sojowym, imbirem i octem. Kaczkę glazurujemy polewając ją od środka i zewnątrz, przekładamy do pojemnika łącznie z glazurą i pozostawiamy w lodówce na całą noc.
Po zamarynowaniu kaczki przekładamy ją na blaszkę piekarnika lub halogenu. Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 170 - 180 *C. Po 30-40 minutach obracamy kaczkę i dokładamy na blaszkę pokrojone na kawałki jabłka i gruszki. Polewając je powstałym sosem.
Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika, układamy ją na talerzu z fasolką. Dookoła rozkładamy upieczone jabłka i gruszki, polewamy powstałym sosem i podajemy. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/10/kaczka-po-pekinsku-pieczona-z-gruszkami.html