Wykonanie
Słynna
kaczka po pekińsku stanowi najbardziej przystępną dla smakoszy z całego świata potrawę kuchni chińskiej. Przygotowałam ją dopiero pierwszy raz ale już jestem zwolennikiem tej pysznej
kaczki.W smaku wyszła lekko słodkawa, aromatyczna i delikatna, polecam.

SKŁADNIKI :1
kaczka średniej wielkości2 ząbki
czosnku2 łyżki
sosu sojowego1-2 łyżki płynnego
miodu2 łyżki
wodysól i
pieprz do natarcia
mięsaimbir w proszku
tymianek lub cząber1 łyżka
octu jabłkowego lub
ryżowegoDODATKOWO :0,5 ugotowanej
fasolki szparagowej lub innych warzyw1 kwaśne
jabłko1-2 twarde
gruszkiPRZYGOTOWANIE :
Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy
solą pieprzem,
tymiankiem i przeciśniętym
czosnkiem.W miseczce mieszamy
wodę z
miodem,
sosem sojowym,
imbirem i
octem.
Kaczkę glazurujemy polewając ją od środka i zewnątrz, przekładamy do pojemnika łącznie z glazurą i pozostawiamy w lodówce na całą noc.Po zamarynowaniu
kaczki przekładamy ją na blaszkę piekarnika lub halogenu. Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 170 - 180 *C. Po 30-40 minutach obracamy
kaczkę i dokładamy na blaszkę pokrojone na kawałki
jabłka i
gruszki. Polewając je powstałym sosem.Upieczoną
kaczkę wyjmujemy z piekarnika, układamy ją na talerzu z
fasolką. Dookoła rozkładamy upieczone
jabłka i
gruszki, polewamy powstałym sosem i podajemy. Smacznego.

