Wykonanie
Ocet z
jabłek wykorzystuję głównie do marynowania
mięsa ale nie kupuję
octu sklepowego. Zrobienie
octu w domu jest łatwiejsze niż rozszyfrowanie substancji dodanych do
octu sklepowego.
Składniki:
jabłkaprzegotowana
wodamiódUmyte
jabłka obieram, miąższ
owocu można zjeść lub pokroić w plastry, od ogryzka odcinam tylko ogonki. Do słoika wrzucam skórki (tylko te ładne a nie poobijane), ogryzki i ewntualnie miąższ w plasterkach. W garnku studzę
wodę i rozpuszczam w niej
miód. Na litr ostudzonej
wody czubata łycha
miodu. Zalewam
jabłka miodową wodą tak zeby nie wystawały. Zakrywam słoik gęstą gazą, ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Odstawiam w ciepłe miejsce a latem na
słoneczny parapet. Mieszam prawie codziennie drewnianą łyżką bo
jabłka w miarę fermentacji wypływają na powierzchnię. Już po kilku dniach powinny pojawić się jasne bąbelki. Po dwóch tygodniach (gdy nie wytwarzają się już nowe bąbelki) plyn zlewam do mniejszych sloikow (przy większej ilości
jabłek nawet 3 tygodnie), wyrzucam
jabłka a
ocet odstawiam na kolejne 2 tygodnie, zeby osad z
drożdży opadł na dno. Zlewam tylko klarowny płyn.Taki domowy
ocet można stosować do marynat albo też pić na czczo z
miodem przy diecie odchudzajacej.