Wykonanie
Przepis znalazłam w książce Stefanii Korżawskiej "Cztery kroki do zdrowia"A że sezon na świeże
zioła trwa,
syrop ze skrzypem w roli głównej zrobiony :)Tym bardziej, że skrzyp w moim ogrodzie rośnie sobie swobodnie.
Składniki :50 g suszonego lu 3 garście drobno pokrojonego świeżego skrzypu10 szklanek
wody1/2 l
miodu6 łyżek
octu jabłkowego1 pokruszona laska
cynamony1 łyżeczka
kardamonuPrzygotowanie:Umyty, pokrojony świeży skrzyp wsypać do garnka z
wodą,
cynamonem,
kardamonem- zagotować, a
potem ogrzewać przez 15 min. na małym ogniuPrzecedzić, dodać
miód i
ocet, zagotowaćGorący
syrop wlewać do czystych buteleczek, zawekować gotują przez ok. 5-10 min.Ten pyszny syropek
ziołowy dodawać do
herbaty niczym
sok owocowy.Można podawać osobom zagrożonym osteoporozą, również dzieciom szczególnie o osłabionym kośćcu.