Wykonanie
Od dziś w necie, telewizji i
radiu, o FB nie wspomnę
jabłka w roli głównej.
Jabłka to celebryci :)Proszę Was jednak jedzcie
jabłka na zdrowieNie jedzcie
jabłek na złość temu czy tamtemu …
Jabłka są naszym złotem i nie zasługują by traktować je w ten właśnie sposób.
Czy wiecie, że:
Jabłka zawierają dużo witaminy C, oraz witaminy (B1,B2, B3, B5, B6, B9, B12, A i Retinol, E i tokoferol, D, K, β-Karoten, likopen) oraz minerały i dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę (44 mg w 1 kg
jabłek), a także pektynę (1–1,5 g w 100 g
świeżego jabłka). Zawartość witaminy C jest zmienna i zależy od wielu czynników z których najważniejszymi są odmiana, warunki klimatyczne i sposób uprawy.
Świeże jabłka są źródłem węglowodanów w tym błonnika. Jak wiele innych
owoców, spożywane na surowo
jabłka mają niską wartość na indeksie glikemicznym (fruktoza i inne
cukry uwalniają się powoli z błonnika, przez co zawartość
cukru we
krwi konsumenta rośnie wolno, bez nagłych odchyleń) zatem są zalecane do spożywania przez osoby chorujące na cukrzycę lub hiperglikemię. Nie dotyczy to
soku jabłkowego po oddzieleniu błonnika, gdzie wartość na indeksie glikemicznym ulega sporemu podwyższeniu (źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Jab%C5%82ko)Zatem życzę smacznego na różne sposoby: musy, zupy (przypominam o smacznej zupie
jabłkowej), szarlotki,
octy, cydry, kompoty, pieczki,
dżemy, pieczone w kaczkach, w ryżach, w naleśnikach … czy o czymś zapomniałam?Na pewno … zastosowanie
jabłek w kuchni jest przecież takie bogate :)
Domowy
ocet z
jabłek :Co będzie potrzebne:1 - 1½ kg
jabłek najlepiej kwaśnych1 - 1¼ litra
wody4 - 5 łyżeczek
miodu lub
cukru brązowegoJak wykonać:Umyte
jabłka pozbawić gniazd nasiennych, drobno pokroić na cząsteczki i wrzucić do słoja. Zalać przegotowaną, chłodną i osłodzoną
wodą - 1 łyżeczkę
miodu lub
cukru na 250 ml
wody). Tak przygotowany
słój z
jabłkami przykryć lnianą (najlepiej) ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 4 tygodnie.Od czasu do czasu mieszać drewnianą (koniecznie!) łyżką,a kiedy mikstura w słoiku przestanie się pienić – oznacza to,że fermentacja dobiegła szczęśliwie końca. Wtedy przelewamy
ocet przez gazę do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdyby w czasie fermentacji pojawiła się wam w którymś momencie pleśń – niestety – to może się zdarzyć … ferment należy wylać :( Oznaczać to może, że
jabłka, np. były pryskane za bardzo chemią (jeśli nie
mieliście ich z własnego ogrodu).Polecam antonówki, papierówki, boikeny … ale moja znajoma robiła
ocet z każdych
jabłek … i ich skórek z własnego ogrodu.