Wykonanie
Ziemniaki nadziewane zawsze się sprawdzają kiedy to nie mamy pomysłu na szybką przystawkę, przekąskę lub obiad. Danie jest syte, proste w przygotowaniu i smaczne. Farsz możemy przygotować dowolny, u mnie
ziemniaki nadziewane
śledziem,
groszkiem i
dynią.
SKŁADNIKI :6 dużych
ziemniaków ugotowanych w mundurkach4 płaty
śledziowe z
oliwy1 mała
cebula1 łyżka
majonezu1 łyżka gęstej
śmietany1/2 puszki
groszku z
marchewką200 g dyni gotowanej
sól,
pieprz do smaku1 łyżeczka krojonego
koperkuczerwona
borówka do ozdobyPRZYGOTOWANIE :Wyszorowane
ziemniaki przecinamy na dwie równe połówki. Gotujemy na parze lub w garnku z
wodą do miękkości. Po ostudzeniu, łyżeczką wydrążamy środek tak aby nie przeciąć skórki.
Dynię obieramy, kroimy w kostkę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.Do miski przekładamy wydrążone środki
ziemniaków, lekko je rozdrabniamy. Następnie dodajemy drobno pokrojonego
śledzia, odcedzony
groszek z
marchewką, pokrojoną
cebulę w kostkę,
dynię,
koperek,
śmietanę z
majonezem i
przyprawy, lekko mieszamy.Farszem nadziewamy ziemniaczki. Ozdabiamy
dynią,
koperkiem i czerwoną
borówką. Ziemniaczki podajemy od zaraz lub schłodzone.