Wykonanie
Sernik nowojorski to najsmaczniejszy sernik z polewą, uwielbiany przez cały świat, New York Chessecake. Piekę go już kolejny raz i zawsze delektuję się jego pysznym smakiem. Masa serowa kremowa i aksamitna, równa i gładka, bez dodatków o lekki smaku
waniliowym. Ciasto polewamy dowolną polewą, ja przygotowałam
śmietanowo-
malinową, bez zapiekania, posmarowana na gorący sernik i pozostawiana do odparowania.
SKŁADNIKI : na tortownicę o śr. 24 cm1 kg
sera wiaderkowego200 g
cukru4
jajka1
cukier waniliowy2 łyżki
mąki ziemniaczanej600 ml
śmietany 30 %SPÓD :250 g
ciastek owsianych10 dkg
margarynyPOLEWA :200 g
śmietany 18%2 łyżki
cukru pudru1/2 szklanki
malinŚmietanę,
cukier puder i
maliny ucieramy aż powstanie gładka polewa.PRZYGOTOWANIE :
Ciastka drobno kruszymy lub mielimy blenderem. Dodajemy lekko roztopioną
margarynę i ugniatamy masę. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, na dnie rozkładamy masę
ciasteczkową, dobrze ją dociskając.
Żółtka ucieramy mikserem z
cukrem i
cukrem waniliowym na puch. Dalej ucierając wlewamy
śmietanę i
białka, następnie dodajemy cały
ser. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy
mąkę i jeszcze chwilkę miksujemy.Masę
serową wylewamy na spód, wyrównujemy wierzch ciasta. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 *C, przez 80-90 minut. Na niższą półkę kładziemy naczynie żaroodporne z
wodą która będzie podczas pieczenia parować. Po upieczeniu, na gorący sernik wylewamy polewę
śmietanową, równo ją rozsmarowując, pozostawiamy do zastygnięcia.Gdy sernik wystygnie, przekładamy go do lodówki. Po całkowitym schłodzeniu odpinamy boki tortownicy, ściągamy folię aluminiową i przekładamy ciasto na talerz. Dekorujemy
malinami, posypujemy
cukrem pudrem i kroimy. Smacznego.