Wykonanie
Mielone to pyszne kotlety, wprawdzie ulubione nie jednej osoby. Dzisiaj propozycja z nadzieniem z
bobu i dodatkiem
lubczyku. Kotlety wyszły smaczne i aromatyczne a dzięki
kaszy są bardzo zwarte. Polecam.

SKŁADNIKI :500 g mielonej
łopatki wieprzowej1/2 szklanki
kaszy kuskus razowej1
cebula2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól,
pieprz,
słodka papryka i
majeranek do smaku1
jajko1 czerstwa, duża
bułka namoczona w wodzie i wyciśnięta2 duże łyżki pokrojonego
lubczyku20 dkg ugotowanego i obranego
bobubułka tarta do panierowania
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE :
Kaszę kuskus zalewamy 1 szklanką wrzątku, czekamy kilka minut aż napęcznieje i odcedzamy,
leko ją wyciskając.Do dużej miski przekładamy
mięso mielone, dodajemy wszystkie
przyprawy, zmiażdżony
czosnek, drobno pokrojoną
cebulkę, wyciśniętą
bułkę, wbijamy
jajko, wsypujemy
kaszę oraz
lubczyk i wyrabiamy masę na mielone.Z masy formujemy małe placki, na które nakładamy po 3-4 ziarnka wcześniej ugotowanego i obranego
bobu. formujemy kotlety. Mielone obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na
oleju, po kilka minut z każdej strony, na małym ogniu.Kotlety podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami lub zimne do
pieczywa. Smacznego.

