Wykonanie
Naleśniki można nadziewać z różnymi farszami, dzisiaj pomysł na naleśniki z
kaszą jęczmienną i
jarmużem, zapiekane pod beszamelem. To jeden przepis ze smaków dzieciństwa, kiedyś przygotowywała je moja babcia, później mama, s teraz ja chętnie do nich wracam. Pyszne, sycące, idealne danie na jesienne i zimowe dni.

CIASTO : na około 10 naleśników2 szklanki
mąki1/5 szklanki
mleka0/5 szklanki
wody2
jajkaszczypta
soli1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na ciasto przekładamy do miski, dokładanie mieszamy robotem lub trzepaczką na gładkie ciasto. Pozostawiamy na kilka minut aby odpoczęło. Pieczemy naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.FARSZ :1 -2 woreczki
kaszy ,ugotowane ostudzonedwie duże garście liści
jarmużu, bez grubych łodyg, pokrojone1
marchew, pokrojona w kostkę1
cebula, drobno pokrojona2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1 szklanka
wodysól,
pieprz, jarzynka do smakuewentualnie
pieczarki ( 100 g )4 łyżki
olejuBESZAMEL :1 i 1/2 szklanka
mleka1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennej1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól,
pieprz do smaku
żółty ser, starty na tarce do posypania
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy
czosnek, wlewamy
mleko i wsypujemy
mąkę, cały czas mieszając aby nie powstały grudki, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje, zakręcamy gaz.PRZYGOTOWANIE :
Jarmuż,
marchew, zalewamy w garnku
wodą, prużymy około 20 minut. Doprawiamy jarzynką do smaku. Odcedzamy, następnie na patelni podpiekamy
cebule z
czosnkiem ( jak ktoś chce można dodać
pieczarki ). Do
cebuli dodajemy
jarmuż,
kaszę (opcjonalnie aby nie było jej za dużo ) i wszystko mieszając podpiekamy kilka minut aż płyny odparują.Na naleśniki nakładamy porcję farszu, zwijamy jak krokiety, układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Polewamy
sosem beszamelowym, posypujemy tartym
serem i zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut, w temperaturze 180- 190 *C, uważając aby danie się nie spiekło.Podajemy ciepłe. Smacznego .



