Wykonanie
Bento czyli wieloskładnikowy posiłek w pudełku. Zabieramy go do pracy, szkoły czy na trening. Dzisiaj przepis na zdrowe, dietetyczne i pełne witamin bento. Nie włączyłam do przepisu węglowodanów typu (
pieczywo,
makaron itp. ), ponieważ ma być dietetycznie, tylko czyste
białko jaj kurzych zawartym w ''newelli'' i witaminy (100 g newelli zawiera 55 kcal ).Osobiście jestem zachwycona produktem wysokobiałkowym a to moja propozycja podania. Po ciężkim wysiłku fizycznym, treningu polecam bento z newellą.Mój syn prosi o więcej :)

SKŁADNIKI : na dwie porcje100 g newelli naturalnej, pokrojonej w paski2 duże
arkusze papieru ryżowego2 liście
sałaty rzymskiej bez grubej, dolnej części1
marchew, obrana pokrojona w cienkie słupki1 mała, biała
rzodkiew, obrana, pokrojona w słupki1/2 części
papryki czerwonej, pokrojonej1/4 części
brokułakilka cienkich plastrów
cukiniiduża garść
miksu sałat z przewagą
szpinakukilka
pomidorków koktajlowych
kiełki rzodkiewki według uznania
czosnkowy sos chili ( niekoniecznie )PRZYGOTOWANIE :
Brokuł gotujemy w garnku na parze na półmiękko, około 12 minut. Po zakręceniu gazu do garnka dokładamy cienkie plastry
cukinii ( robimy je obieraczką do jarzyn ) na 4 minuty, aby się sparzyły. Warzywa wykładamy na talerz, studzimy.
Arkusze papieru ryżowego polewamy ciepłą
wodą i kładziemy ( każdy osobno ) na desce.Następnie kładziemy na nie po liściu
sałaty, na to słupki
marchwi,
rzodkiewki,
papryki,pasków newelli i
brokuła ( dodajemy według uznania odrobinę
ostrego sosu ). Zwijamy roladki, lekko je dociskając. Tniemy
ostrym nożykiem, każdą roladkę na cztery części i układamy na stojąco w pudełku
śniadaniowym, dokładamy
sałatę ze
szpinakiem,
pomidorki, plastry
cukinii i
kiełki rzodkiewki. Posiłek przechowujemy u lodówce. Smacznego !

