Wykonanie
Zapiekanki wcale nie muszą być nudne, farsz może być dowolny, jednak ja i domownicy przepadamy za dodatkiem
pieczarek. Przygotowałam je na kolorowo, z dodatkiem
papryki,
pora i
kukurydzy a do tego świeży
ogórek. Pyszne połączenie, zapiekanki nie zdążyły ostygnąć a już znikły.

SKŁADNIKI :3 małe
bagietki30 dkg
świeżych pieczarek1 mała
cebula20 dkg
żółtego sera, startego na tarce
masło do posmarowania
bułek1/2
czerwonej papryki pokrojonej w kostkę1/2 puszki
kukurydzy1/2 białej części
porasól,
pieprz do smakudowolny sos do polania zapiekanekkilka plastrów świeżego
ogórkanatka lub
szczypiorek do posypania
Pieczarki szatkujemy łącznie z
cebulą, podpiekamy na łyżce
oleju aż zmiękną i odparuje cały płyn. Studzimy, przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną
paprykę,
por oraz
kukurydzę i
starty ser. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Bagietki przecinamy wzdłuż, smarujemy cieniutko
masłem, nakładamy równomiernie farsz. Zapiekamy w piekarniku dopóki
ser się nie rozpuści. Jeszcze ciepłe polewamy ulubionym sosem, układamy plastry
ogórka i posypujemy
natka lub
szczypiorkiem. Smacznego.

