Wykonanie
Cukinia to wspaniałe, letnie warzywo idealne do nadziewania a można ją przygotować na wiele sposobów.Dzisiaj nadziałam je
mięsem mielonym z
pieczarkami i
cebulą, do tego
czerwona fasola i
pomidory na których
cukinie się zapiekały. Połączenie pyszne. Polecam :)

SKŁADNIKI :3 średnie
cukinie20 dkg
pieczarek poszatkowanych,lekko podpieczonych na patelni30 dkg
mięsa mielonego1 duża
cebula pokrojona na małe kawałki3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1
jajkosól,
pieprz, słodka i
ostra papryka, do smaku, odrobina
bazylii1 puszka
czerwonej fasoli w zalewie2
pomidory, pokrojone w kostkę1/2 opakowania
sera fety1/2 pęczka
natki pietruszkiPRZYGOTOWANIE :
Cukinie przecinamy wzdłuż, miękki środek należy wydrążamy łyżeczką, który kroimy w kostkę. Do miski przekładamy
mięso mielone,miękki środek z
cukinii, poszatkowane
pieczarki,
cebulę,
czosnek, część poszatkowanej
natki,
przyprawy i
jajko. Wszystko dokładnie mieszamy.
Cukinie napełniamy farszem, lekko go dociskając.Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą, wykładamy na dno
fasolę z puszki wymieszaną z pokrojonymi
pomidorami, doprawiamy masę do smaku
solą,
pieprzem i
papryką.Na
fasolę układamy nadziane
cukinie. Ja piekłam je w dwóch naczyniach żaroodpornych.Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C, przez około 30-40 minut. Pod koniec pieczenia rozsypujemy na
cukinie ser fetę, danie podajemy ciepłe.Smacznego



