Wykonanie
Świetne danie z polędwiczkami drobiowymi z dodatkiem pysznego
szpinaku.
Mięsko bez panierki, bez zbędnego balastu kalorycznego, za to smaczne i szybkie w przygotowaniu, z dodatkiem smażonego
szpinaku danie świetnie się komponuje. Dodatkowo, do obiadu ozdoby z
buraczków, idealne danie na walentynki dla ukochanej osoby :)

SKŁADNIKI :500 g polędwiczek z
kurczaka2
jajka2 łyżki
mleka1/2 świeżej ,
czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
sól,ostra i
słodka papryka do smakudowolna
przyprawa do kurczaka1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejolej do smażenia
SZPINAK :200 g
świeżego szpinaku3 ząbki
czosnku1 łyżka
masła naturalnego
sól do smakuDODATKOWO :ugotowane plastry
buraczka,wycięte w kształt serduszekPRZYGOTOWANIE :
Polędwiczki myjemy, osuszamy. Do miski wbijamy
jajka, dodajemy
mąki,
mleko i
przyprawy. Dokładnie mieszamy zalewę. Wsypujemy
paprykę, dodajemy
polędwiczki i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.Na patelni rozgrzewamy
olej, smażymy
polędwiczki wyjęte z zalewy z jednej i drugiej strony,około 10 minut.Podczas smażenia na
mięso wykładamy
paprykę z marynaty.
Szpinak płuczemy, zostawiamy na durszlaku do obcieknięcia.W rondelku roztapiamy
masło, dodajemy przeciśnięty
czosnek i
szpinak.Smażymy około 3-4 minuty cały czas mieszając, solimy do smaku.Na talerz układamy porcję
szpinaku, na to kawałku
polędwiczki, posypujemy
papryką i ozdabiamy kawałkami
buraczka.Danie zaliczam do bardzo smacznych.



