ßßß

Krokiety ze szpinakiem i ricottą to po prostu naleśniki z farszem na bazie szpinaku. Doprawiony został suszonymi pomidorami, szalotką oraz czosnkiem. Całość podsmażona jest na maśle klarowanym, co gwarantuje nam fajny smak, który mi osobiście kojarzy się z dzieciństwem.Ten przepis wypróbowałam ostatnio na mojej córce. Wiadomo, dzieci szpinaku nie jedzą z własnej woli. Moje dziecko również nie. Chyba, że zawinie się go w naleśnik i włączy „Troskliwe misie”, „Bolka i Lolka” lub „Reksia”. Po pierwsze ma się wtedy czas dla siebie (ergo facebook), po drugie efekt „czystego talerza” gwarantowany.Składniki na naleśniki:125g mąki pszennej tortowej300ml mleka30g roztopionego masła2 jajkaszczypta soliW oryginalnym przepisie należało wszystko zmiksować razem i odstawić „aby się przegryzło” na 10 min. Ja natomiast oddzieliłam białka od żółtek i upiłam na sztywną pianę. Dopiero potem wszystkie pozostałe składniki zmiksowałam, odstawiłam na 10 min a na samym końcu dodałam pianę i lekko zamieszałam łyżką aby składniki się połączyły.Składniki na farsz:kilka suszonych pomidorów100g świeżego szpinaku (ja użyłam mrożonego w liściach, po rozmrożeniu odcedziłam z wody)1 szalotka2-3 ząbki czosnku50g masła klarowanegomałe opakowanie serka ricottaSzpinak rozmrażamy, odcedzamy z wody i kroimy na mniejsze paski. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy posiekany czosnek, następnie dodajemy szpinak i suszone pomidory pokrojone w paski. Doprawiamy do smaku i studzimy. Dodajemy serek ricotta i dokładnie mieszamy.Farsz nakładamy do naleśników i zawijamy jak krokiety (najpierw boki do środka a potem zwijamy rulon). Podsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor.
Z tym farszem pojawił się wcześniej kurczak śródziemnomorski oraz muszle faszerowane .