Wykonanie


Krokiety ze
szpinakiem i
ricottą to po prostu naleśniki z farszem na bazie
szpinaku. Doprawiony został
suszonymi pomidorami,
szalotką oraz
czosnkiem. Całość podsmażona jest na
maśle klarowanym, co gwarantuje nam fajny smak, który mi osobiście kojarzy się z dzieciństwem.Ten przepis wypróbowałam ostatnio na mojej córce. Wiadomo, dzieci
szpinaku nie jedzą z własnej woli. Moje dziecko również nie. Chyba, że zawinie się go w naleśnik i włączy „Troskliwe misie”, „Bolka i Lolka” lub „Reksia”. Po pierwsze ma się wtedy czas dla siebie (ergo facebook), po drugie efekt „czystego talerza” gwarantowany.Składniki na naleśniki:125g
mąki pszennej tortowej300ml
mleka30g roztopionego
masła2
jajkaszczypta
soliW oryginalnym przepisie należało wszystko zmiksować razem i odstawić „aby się przegryzło” na 10 min. Ja natomiast oddzieliłam
białka od
żółtek i upiłam na sztywną pianę. Dopiero
potem wszystkie pozostałe składniki zmiksowałam, odstawiłam na 10 min a na samym końcu dodałam pianę i lekko zamieszałam łyżką aby składniki się połączyły.Składniki na farsz:kilka
suszonych pomidorów100g
świeżego szpinaku (ja użyłam mrożonego w liściach, po rozmrożeniu odcedziłam z
wody)1
szalotka2-3 ząbki
czosnku50g
masła klarowanegomałe opakowanie
serka ricottaSzpinak rozmrażamy, odcedzamy z
wody i kroimy na mniejsze paski. Na patelni rozgrzewamy
masło i dodajemy posiekany
czosnek, następnie dodajemy
szpinak i
suszone pomidory pokrojone w paski. Doprawiamy do smaku i studzimy. Dodajemy
serek ricotta i dokładnie mieszamy.Farsz nakładamy do naleśników i zawijamy jak krokiety (najpierw boki do środka a
potem zwijamy rulon). Podsmażamy na
maśle klarowanym na złoty kolor.

Z tym farszem pojawił się wcześniej
kurczak śródziemnomorski oraz muszle faszerowane .