Wykonanie
Strucla makowa to następne,pyszne ciasto,którego nie powinno zabraknąć na świątecznym
stole.Tradycja głosi że zapewnić ma nam pomyślność na cały rok,mam nadzieję że tak będzie :)

SKŁADNIKI NA CIASTO :3 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki ciepłego
mleka1/4 kostki
drożdży 100 g4 łyżki
cukru1/4 kostki
margaryny,roztopionej1
cukier waniliowy1
żółtkoDrożdże ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym.Do dużej miski wsypujemy
mąkę,wlewamy
mleko,
margarynę i
żółtko,następnie dodajemy
drożdże i wyrabiamy ciasto.Gdyby bardzo się kleiło,podsypujemy odrobiną
mąki.Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość.MASA MAKOWA :20 dkg zmielonego
maku1 szklanka
wody2 łyżki
miodu3 łyżki
cukrugarść
rodzynek1 łyżka
skórki pomarańczowej w
syropiedowolne
orzechy1 łyżka
mąki ziemniaczanejkilka
suszonych moreli,pokrojonychodrobina
olejku rumowegoMak przesypujemy do garnka,wlewamy
wodę i zagotowujemy,mieszając.
Mak odstawiamy na 2-3 godziny aby zmięknął.Następnie dodajemy wszystkie składniki i
mąkę,ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.PRZYGOTOWANIE :Wyrośnięte ciasto ponowne zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm.Na ciasto rozkładamy masę
makową i zwijamy
strucle,zaczynając od dłuższego
boku.Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na dwie części,zostawiając 2 cm nie przeciętego ciasta na końcu.Obie części splatamy.Układamy
strucle na blaszce,wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy na wierzchu
białkiem i odstawiamy na 15 minut.Pieczemy przez 35-40 minut w 160-170 *C.
Strucla szybko się piecze więc musimy uważać aby się nie spiekła,w razie konieczności zmniejszamy temperaturę.Smacznego.

