Wykonanie
Dzisiaj proponuję drożdżówkę w pięknym wydaniu. Zamiast małych bułeczek polecam zaplecioną gwiazdę z nadzieniem makowym, idealna na święta i przyjęcia. Bułeczki ładnie się odrywają a smakują rewelacyjnie. Wszyscy goście byli zachwyceni wyglądem i smakiem.

SKŁADNIKI :500 g
mąki pszennej + trochę do podsypania2
jajka1 szklanka
mleka50 g
drożdży1/2 szklanki
cukru1
cukier waniliowy6 łyżek
olejuDODATKOWO :200 g
maku mielonego
rodzynki,
orzechy,
skórka pomarańczowa według uznania1 i 1/2 szklanki
mleka4 łyżki
cukru1 łyżka
miodu2 łyżki powideł dowolnych1 łyżka
mąki ziemniaczanejolejek migdałowy ( 1/2 małego opakowania )
Mak zalać
mlekiem i mieszając zagotować, zdjąć z gazu, odstawić pod przykryciem na 1 godzinę do napęcznienia.Do
maku wsypujemy namoczone
rodzynki, dodajemy płynny
miód, powidła,
mąkę i olejek. Masę dokładnie mieszamy. Zagotowujemy ponownie ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.PRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozkruszamy do miseczki, wsypujemy dwie łyżki
cukru, wlewamy ciepłe
mleko i mieszamy aż
drożdże się rozpuszczą.Do dużej miski wlewamy lekko wyrośnięty rozczyn, następnie dodajemy
jajka,
olej i wsypujemy
mąkę. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy
mąkę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła odpowiadającej wielkości naszej formy na tartę, ok 24 cm.Pierwszy placek układamy na wysmarowanej formie, smarujemy go częścią masy makowej, przykrywamy
ciastem i czynność powtarzamy.Na wierzch układamy ostatni krążek
drożdżowy, brzegi ciasta lekko dociskamy.Na środek ciasta kładziemy niewielką szklankę i kroimy makowiec jak tort, pozostawiając środek, na 10-12 kawałków. Każdy kawałek przekręcamy 2
razy.Ciasto smarujemy rozmąconym
jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25-30 minut.Po ostudzeniu posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego.
