ßßß Cookit - przepis na Makowiec

Makowiec

nazwa

Wykonanie

Święta Bożego Narodzenia bez makowca? Ja protestuję! Zawsze musi być na świątecznym stole. Oczywiście z przepisu Siostry Anastazji
Składniki
1/2 kg mąki
3 żółtka
1/2 szkl oleju
5 dag drożdży
1/4 l mleka
3 łyżki cukru
sól
Masa makowa
50 dag maku suchego
10 dag masła
3/4 szkl cukru kryształu
1/2 szkl miodu
3 jajka
bakalie ( rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy )
olejek migdałowy
Wykonanie
Z drożdży, 1 łyżki cukru odrobiny mleka zarobić rozczyn. Gdy podrośnie dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia a następnie wyrobić. Gdy podrośnie podzielić na dwie części. i rozwałkować
Na każdą rozwałkowaną część ciasta nałożyć masę makową i dokładnie zwinąć w rulon. Zawinąć w pergamin przełożyć do wąskich form i odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku przez ok 40 minut w temp ok 180 stopni CPo upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem
Masa makowa
Mak sparzyć i zemleć w maszynce o drobnym sitku. Masło roztopić, dodać cukier,miód, mak, bakalie, olejek i żółtka. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę słodkiego mleka. Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego maku.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/12/makowiec.html