Wykonanie


Święta Bożego Narodzenia bez makowca? Ja protestuję! Zawsze musi być na świątecznym
stole. Oczywiście z przepisu Siostry AnastazjiSkładniki1/2 kg
mąki3
żółtka1/2 szkl
oleju5 dag
drożdży1/4 l
mleka3 łyżki
cukrusólMasa makowa50 dag
maku suchego10 dag
masła3/4 szkl
cukru kryształu1/2 szkl
miodu3
jajkabakalie (
rodzynki,
skórka pomarańczowa,
orzechy )
olejek migdałowyWykonanieZ
drożdży, 1 łyżki
cukru odrobiny
mleka zarobić rozczyn. Gdy podrośnie dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia a następnie wyrobić. Gdy podrośnie podzielić na dwie części. i rozwałkować






Na każdą rozwałkowaną część ciasta nałożyć masę
makową i dokładnie zwinąć w rulon. Zawinąć w pergamin przełożyć do wąskich form i odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku przez ok 40 minut w temp ok 180 stopni CPo upieczeniu polukrować lub posypać
cukrem pudremMasa makowa
Mak sparzyć i zemleć w maszynce o drobnym sitku.
Masło roztopić, dodać
cukier,
miód,
mak,
bakalie, olejek i
żółtka. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę słodkiego
mleka.
Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego
maku.