ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówdrożdże 30 gramówjajka 1 sztuksól 1 szczyptacukier 1 łyżek deserowycholej według uznaniamak 200 gramówbakalie 0,5 szklanekmiód 4 łyżek stołowychmasło 50 gramówWykonanie:Z łyżeczką cukru rozetrzeć drożdże. Do przesianej mąki dodać jajko, szczyptę soli oraz drożdże i dolewając szklankę ciepłej wody zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je i odstawić do wyrośnięcia.Zalany wrzątkiem mak gotować 5 minut, osączyć i trzykrotnie zmielić. Wymieszać z miodem, masłem oraz posiekanymi bakaliami.Na rozwałkowanym cieście szklanką wycisnąć krążki, napełnić farszem i lepić pierogi.Olej rozgrzać w głębokiej patelni i smażyć na nim pierogi z obu stron na złoty kolor, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. pierogi można polać rozpuszczonym masłem, posypać makiem oraz skórką pomarańczową.Uwagi:Bakalie: rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa kandyzowana.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.WigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: