Wykonanie
Wiele przepisów jest na to pyszne ciasto jednak wszystkie są różne.
Doszłam do przepisu na ciasto
krówkę idealnego,bardzo pysznego i prostego w przygotowaniu.Masa jest z
cukierków,bardzo pyszna a w dodatku ciągnąca,natomiast wierzch posypałam wiórkami z
białej czekolady.

CIASTO :5
jajek3/4 szklanki
cukru5 łyżek
maki tortowej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 duża łyżka ciemnego
kakaoMASA :3 szklanki
mleka2 budynie
waniliowe bez
cukru4 łyżki
mąki pszennej5 łyżek
cukru1
margaryna KasiaPOLEWA :300 g
cukierków krówek50 g
masła4 łyżki
mlekaPRZYGOTOWANIE :
Białka ubijamy na sztywno,dalej ubijając wsypujemy
cukier,dodajemy
żółtka.Jak składniki się połącza wsypujemy
mąkę wymieszaną z
kakao i
proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy,wylewamy ciasto na blaszkę (u mnie o wymiarach 30/23)wyłożoną papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C,przez około 30 minut.
Biszkopt ładnie rośnie i nie opada.Ostudzony kroimy wzdłuż na dwie równe połówki.W szklance
mleka mieszamy budynie z
maka,resztę
mleka wlewamy do garnka,dodajemy
cukier i podgrzewamy.Przed zagotowaniem
mleka wlewamy rozmieszane budynie,energicznie mieszamy i gotujemy gesty
budyń.Przekładamy masę na dwa talerze i studzimy aż będzie bardzo zimna.
Margarynę przekładamy do miski,ucieramy mikserem dodając po łyżce gęstego budyniu.Masy wyjdzie sporo.Pierwszy blat ciast przekładamy do blaszki,wykładamy masę,wyrównujemy,przykrywamy drugim blatem ciasta,lekko je dociskając.
Cukierki krówki wkładamy go garnka,dodajemy
masło i
mleko,podgrzewamy aż składniki się połączą.Masa szybko gęstnieje więc jeszcze gorącą wylewamy na ciasto,lekko ją rozsmarowując.Posypujemy wierzch ciasta
białą czekoladą lub
płatkami migdałów.Smacznego .Drobna uwaga :Ciasto kroimy nożem,maczając go w ciepłej wodzie,wtedy ciągnąca masa nie będzie się aż tak przyklejała i ciasto lepiej się pokroi.


