ßßß Cookit - przepis na CIASTO DROŻDŻOWE Z MASĄ CZEKOLADOWĄ

CIASTO DROŻDŻOWE Z MASĄ CZEKOLADOWĄ

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe to chyba najwdzięczniejszy wypiek z jakim można się zmierzyć w kuchni.
Można ja przygotować z wieloma dodatkami jak dżemy, owoce, farsze itp. Dzisiaj do ciasta dodałam mój ulubiony krem czekoladowy, a wierzch ciasta polałam czekoladą.Wyszło pyszne a co najważniejsze mało pracochłonne. Efekt mojego ciasta na zdjęciu :)
SKŁADNIKI : na jedną roladę
4 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 kostki drożdży (100 g ) rozpuszczonej w 1/2 szklanki ciepłej wody
1 szklanka ciepłego mleka
1 cukier waniliowy + 2 łyżki cukru
4 łyżki oleju
2 jajka
Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajka, rozpuszczone drożdże i mleko. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto, wychodzi dość luźnej konsystencji. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
MASA CZEKOLADOWA:
1/2 kostki margaryny
6 łyżek cukru
2 duże łyżki ciemnego kakao
DODATKOWO:
1/2 tabliczki deserowej czekolady
1 łyżka mleka
Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, następnie dodajemy kakao, ucieramy aż składniki się połączą.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozkładamy na wysypanej mąką stolnicy, ugniatamy aby pozbyć się pecheżyków,podsypując rozwałkowujemy na około 1 cm grubości, a długości odpowiadającej naszej blaszce (ja piekłam w keksowej, dużej).
Rozsmarowujemy krem czekoladowy, omijając brzegi ciasta i zwijamy rulon. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierzch cista oliwą ( uzyskamy wtedy ładną skórkę a ciasto wtedy mniej popęka).Zostawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 * C, przez 30-35 minut. Gdyby ciasto zaczęło się przypiekać zmniejszamy temperaturę.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy mleko, podgrzewamy w mikrofalówce. Mieszamy aż powstanie gładka masa. Smarujemy roladę czekoladą. Po zastygnięciu kroimy na grube plastry i podajemy. Smacznego
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/09/ciasto-drozdzowe-z-masa-czekoladowa.html