Wykonanie

Te rogaliki to jedne z najlepszych słodkości, jakie w życiu
jadłam. Jak już zacznie się jeść to nie można skończyć :) Polecam od razu zrobić z całej porcji, bo szybko się kończą ;)Przepis pochodzi z tego bloga.Składniki na zaczyn:250 ml letniego
mleka2 łyżki
cukru22 g surowych
drożdży1 płaska łyżka
mąkiSkładniki na ciasto:3
jajka250 ml
olej u150 g
wiórków kokosowych3 łyżki
kakaook.1 kg
mąki (ja zużywam trochę mniej)Składniki na
syrop:200 ml
wody200 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowegoSkładniki zaczynu wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu i poczekać aż podwoi swoją objętość.
Jajka zmiksować z
olejem, następnie dodać wyrośnięty zaczyn. Masę podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać
wiórki kokosowe i tyle
mąki, aby ciasto było lekko miękkie, ale na tyle gęste, żeby nadawało się do wałkowania. Do drugiej masy dodać 3 łyżki
kakao i
mąkę, podobnie jak poprzednio. Oba ciasta przełożyć do oddzielnych misek, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu każde z ciast podzielić na cztery części. Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o grubości 3-4 mm. Na ciemny placek delikatnie nałożyć jasny i dodatkowo rozwałkować, żeby ciasta się lepiej połączyły, a całość nie była z byt gruba. Ciasto podzielić na dowolną ilość części-trójkątów (6-12), w zależności, jak duże chcemy
mieć rogaliki. Każdy trójkąt lekko rozciągnąć i naciąć na szerszym
boku (na dł. ok. 1 cm, nacięcie prostopadle do
boku). Następnie zwinąć w rulon, zagiąć boki, tworząc rogalika. Rogaliki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, w pewnych odległościach od siebie (ciasto wyrasta podczas pieczenia). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 15-20 minut. W tym czasie przygotować
syrop. Wszystkie składniki wymieszać i gotować aż do zgęstnienia. Następnie maczać rogaliki w
syropie i odkładać do stężenia. W oryginale trzeba pokryć rogaliki dwa
razy, ja robię to tylko raz.

Ewka