Wykonanie
Ciasto drożdżowe to chyba najwdzięczniejszy wypiek z jakim można się zmierzyć w kuchni.Można ja przygotować z wieloma dodatkami jak
dżemy,
owoce, farsze itp. Dzisiaj do ciasta dodałam mój ulubiony
krem czekoladowy, a wierzch ciasta polałam
czekoladą.Wyszło pyszne a co najważniejsze mało pracochłonne. Efekt mojego ciasta na zdjęciu :)

SKŁADNIKI : na jedną roladę4 i 1/2 szklanki
mąki tortowej1/2 kostki
drożdży (100 g ) rozpuszczonej w 1/2 szklanki ciepłej
wody1 szklanka ciepłego
mleka1
cukier waniliowy + 2 łyżki
cukru4 łyżki
oleju2
jajkaDo wysokiej miski wsypujemy
mąkę,
cukier, dodajemy
jajka, rozpuszczone
drożdże i
mleko. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto, wychodzi dość luźnej konsystencji. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.MASA CZEKOLADOWA:1/2 kostki
margaryny6 łyżek
cukru2 duże łyżki ciemnego
kakaoDODATKOWO:1/2 tabliczki
deserowej czekolady1 łyżka
mlekaMargarynę o temperaturze pokojowej ucieramy z
cukrem, następnie dodajemy
kakao, ucieramy aż składniki się połączą.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe rozkładamy na wysypanej
mąką stolnicy, ugniatamy aby pozbyć się pecheżyków,podsypując rozwałkowujemy na około 1 cm grubości, a długości odpowiadającej naszej blaszce (ja piekłam w keksowej, dużej).Rozsmarowujemy
krem czekoladowy, omijając brzegi ciasta i zwijamy rulon. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierzch cista
oliwą ( uzyskamy wtedy ładną skórkę a ciasto wtedy mniej popęka).Zostawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 * C, przez 30-35 minut. Gdyby ciasto zaczęło się przypiekać zmniejszamy temperaturę.Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy
mleko, podgrzewamy w mikrofalówce. Mieszamy aż powstanie gładka masa. Smarujemy roladę
czekoladą. Po zastygnięciu kroimy na grube plastry i podajemy. Smacznego

