Wykonanie
            Szybkie obiady to u mnie dania które,pojawiają się często w mojej kuchni.
Mięso z kurczaka można przygotować na wiele smacznych sposobów.Dzisiaj wypróbowałam przepis na 
kurczaka z 
ziołami prowansalskimi i otartą 
skórką cytryny.Aromatyczne 
mięsko z ulubioną surówką smakuje rewelacyjnie.

SKŁADNIKI :1 
kurczak1 
cytryna3-5 ząbków 
czosnku400 g 
marchwi400 g 
pietruszkiświeży 
tymianek1 
cebula2 łyżki 
oleju + 
olej do podpieczenia 
mięsasól,
pieprz,
zioła prowansalskiePRZYGOTOWANIE :
Kurczaka myjemy i osuszamy.Porcjujemy na mniejsze kawałki.
Czosnek drobno siekamy,
skórkę z cytryny ścieramy na tarce.Świeży 
tymianek mieszamy z 
ziołami,
czosnkiem i 
cytryną dolewając 
oliwę rozcieramy na desce do krojenia.Kawałki 
kurczaka przyprawiamy i nacieramy marynatą.Odstawiamy na 30 minut.
Mięso podpiekamy na patelni na lekko rozgrzanym 
oleju.
Marchew,
pietruszkę,
cebulę obieramy i kroimy na pół w poprzek,układamy w naczyniu żaroodpornym skrapiając je 
sokiem z cytryny.Na warzywa układamy podpieczonego 
kurczaka,podlewamy niewielką ilością 
wody,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 *C przez 45-60 minut.Po 20 minutach ściągamy folię aluminiową,czekamy aż 
soki odparują a 
mięso się podpiecze.
Mięso podajemy gorące z warzywami,
ziemniakami i ulubioną surówką.Smacznego.

