Wykonanie
Pieczonki to potrawa jednogarnkowa,pyszna i sycąca.Nie może w niej zabraknąć
ziemniaków,
boczki i
cebuli,dodatek większej ilości warzyw wzbogaca smak dania.
Przyprawy komponujemy według własnego smaku lub użyc tylko
soli i
pieprzu.Do przygotowania potrawy potrzebny jest garnek żeliwny,zamykany na śruby który umieszczamy w ognisku.Pieczonki robię raz w roku,przeważnie na pożegnanie lata.

SKŁADNIKI :1-2 kg
ziemniaków0,5 kg
cebuli0,5 kg
marchewki0,5 kg
pieczarek1
czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę0,5 kg
boczku wędzonego/parzonego2
kiełbasy zwyczajnejedna,średnia główka
kapustyjarzynka,
pieprz,
sól,
przyprawa do ziemniaków,
papryka słodkakilka listków
lubczykuZiemniaki,
marchew,
cebulę obieramy,myjemy i kroimy w centymetrową kostkę.
Boczek i
kiełbasę również kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki myjemy,czyścimy i szatkujemy.Czysty i suchy garnek lekko nacieramy
oliwą.Na dno układamy kilka liści
kapusty,następnie układamy warstwy warzyw i
mięsa posypując je lekko
przyprawami.Liśćmi
kapusty obkładamy cały garnek,najlepiej zrobić dwie warstwy.Pierwsza warstwa : wsypujemy część
ziemniaków,na to
marchewka,następnie wsypujemy
kiełbaskę,
cebule,
boczek,
paprykę i
pieczarki.Na górę układamy resztę
ziemniaków i
wędlin oraz listki
lubczyku.Posypujemy
przyprawami,kładziemy kilka liści
kapusty i zakręcamy garnek.Nie dodaję
bulionu aby warzywa się nie rozgotowały,potrawa jest i tak wystarczająco wilgotna.Garnek szczelnie zamykamy i wkładamy do rozpalonego wcześniej ogniska.Pieczmy w ogniu około 1,5 godziny,dokładając co jakiś czas drewno.Zapach potrawy unoszący się nad ogniskiem oznacza że danie jest już gotowe.Garnek wyciągamy,czekamy 20-30 minut i otwieramy.Podajemy pyszne,sycące danie gorące.Smacznego



