ßßß Cookit - przepis na PIECZONKI W KOCIOŁKU NA OGNISKU

PIECZONKI W KOCIOŁKU NA OGNISKU

nazwa

Wykonanie

Pieczonki to potrawa jednogarnkowa,pyszna i sycąca.Nie może w niej zabraknąć ziemniaków,boczki i cebuli,dodatek większej ilości warzyw wzbogaca smak dania.Przyprawy komponujemy według własnego smaku lub użyc tylko soli i pieprzu.Do przygotowania potrawy potrzebny jest garnek żeliwny,zamykany na śruby który umieszczamy w ognisku.Pieczonki robię raz w roku,przeważnie na pożegnanie lata.
SKŁADNIKI :
1-2 kg ziemniaków
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchewki
0,5 kg pieczarek
1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
0,5 kg boczku wędzonego/parzonego
2 kiełbasy zwyczajne
jedna,średnia główka kapusty
jarzynka,pieprz,sól,przyprawa do ziemniaków,papryka słodka
kilka listków lubczyku
Ziemniaki,marchew,cebulę obieramy,myjemy i kroimy w centymetrową kostkę.Boczek i kiełbasę również kroimy w drobną kostkę.Pieczarki myjemy,czyścimy i szatkujemy.
Czysty i suchy garnek lekko nacieramy oliwą.Na dno układamy kilka liści kapusty,następnie układamy warstwy warzyw i mięsa posypując je lekko przyprawami.Liśćmi kapusty obkładamy cały garnek,najlepiej zrobić dwie warstwy.
Pierwsza warstwa : wsypujemy część ziemniaków,na to marchewka,następnie wsypujemy kiełbaskę,cebule,boczek,paprykę i pieczarki.Na górę układamy resztę ziemniaków i wędlin oraz listki lubczyku.Posypujemy przyprawami,kładziemy kilka liści kapusty i zakręcamy garnek.Nie dodaję bulionu aby warzywa się nie rozgotowały,potrawa jest i tak wystarczająco wilgotna.Garnek szczelnie zamykamy i wkładamy do rozpalonego wcześniej ogniska.Pieczmy w ogniu około 1,5 godziny,dokładając co jakiś czas drewno.
Zapach potrawy unoszący się nad ogniskiem oznacza że danie jest już gotowe.Garnek wyciągamy,czekamy 20-30 minut i otwieramy.Podajemy pyszne,sycące danie gorące.Smacznego
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/08/pieczonki-w-kocioku-na-ognisku.html