Wykonanie
Gołąbki przygotowane w tradycyjny sposób i gotowane w szybkowarze znacznie skracają czas obróbki,gołąbki są smaczne a
kapusta miękka,do tego
sos pomidorowy i gotowe.

SKŁADNIKI:na około 25 gołąbków1 cała główka
kapusty (duża)1/2 kg
ryżu1 kg
mięsa mielonego wieprzowego1
jajko1 łyżeczka
soli, farsz próbujemy w razie konieczności dosalamy
pieprz około 1/2 łyżeczki1/2 łyżeczki
papryki słodkiejostra papryka do smaku2-4 ząbki zmiażdżonego
czosnku1 duża
cebula pokrojona w drobna kostkę
olej do podsmażenia około 1/4 szklanki lub troszkę mniejSOS :
wywar powstały z gołąbków2 łyżeczki
przecieru pomidorowegojarzynka
magisól,
pieprz1 łyżka
śmietany 18 %1 łyżka
maki pszennejPRZYGOTOWANIE :

Z
kapusty usuwamy pierwsze liście,wycinamy nożem głąb.Do dużego garnka wkładamy
kapustę,zalewamy
wodą,dodajemy łyżeczkę
soli,gotujemy aż liście będą prawie miękkie dające się zwinąć.Z ugotowanych liści usuwamy nożem zgrubienie z dolnej jego części.Gotujemy
ryż z odrobiną
soli -al dente.Ugotowany
ryż przekładamy do miski,dodajemy
mięso mielone,podpieczoną
cebulę na
oleju wraz z tym
olejem,
czosnek,
przyprawy,
jajko,mieszamy.Na każdego liścia nakładamy dużą łyżkę farszu,zwijamy jak krokiety.Na dno szybkowaru kładziemy parę pozostałych liści
kapusty,na to ciasno układamy gołąbki.Zalewamy
wodą z dodatkiem łyżeczki jarzynki ,tyle aby nie zakryła ona całkowicie gołąbków.Zamykamy szybkowar i gotujemy 15 minut (czas liczymy od momentu zagotowania,gwizdania gwizdka),po tym czasie ja odparowuję szybkowar(unikniemy wtedy rozgotowania się gołąbków).Wykładamy gołąbki łyżką cedzakową na talerze.Pozostały
wywar z szybkowaru przelewamy do małego garnka(gdy jest go mało dolewamy
wody),dodajemy
przyprawy,przecier i zagotowujemy.Na koniec wlewamy
śmietanę rozwieszaną z
mąką i odrobiną
wody,jeszcze chwilkę gotujemy i sos gotowy.Gotowe gołąbki podpiekamy na odrobinie
oleju z obu stron,polewamy sosem.Smacznego:)
