Wykonanie
Śledzie opiekane są idealną zimną przekąską i co istotne... można długo przechowywać je w lodówce:)

SKŁADNIKI:1 kg
filetów śledziowych2
jajkabułka tartasól,
pieprz4
cebule obrane i pokrojone w talarki
olej do smażenia
rybyZALEWA:1/2
przecieru pomidorowego 30%5 szklanek
wody1 łyżka
soli3 łyżki
cukru1/2 szklanki
octu 10%3
ziela angielskie, 2
liście laurowe, kilka ziaren
pieprzuPRZYGOTOWANIE:
Filety śledziowe opłukać, osuszyć.
Filety rybne panierujemy w
jajku i
bułce tartej.
Rybę smażymy na
oleju z obu stron, po 2 minuty z każdej. Upieczone filety przekładamy na talerz.Składniki na zalewę wlać do garnka,zagotować.Do gorącej zalewy dodać pokrojową
cebulę w talarki. Poczekać chwilkę aż
cebula zmięknie.
Śledzie ułożyć do czystych, litrowych słoików, po 3 filety, zalać gorącą zalewą, zakręcić.Po całkowitym ostygnięciu słoiki przechowujemy w lodówce około jednego miesiąca.U mnie szybko znikają, bo są przepyszne,więc nie zawsze tyle mogą przetrwać w lodówce.Jest to idealny sposób na wcześniejsze przygotowanie
śledzi przed świętami, urodzinami i innymi przyjęciami. Polecam!Smacznego:)

