ßßß Cookit - przepis na ŚLEDZIE OPIEKANE W ZALEWIE OCTOWO-POMIDOROWEJ

ŚLEDZIE OPIEKANE W ZALEWIE OCTOWO-POMIDOROWEJ

nazwa

Wykonanie

Śledzie opiekane są idealną zimną przekąską i co istotne... można długo przechowywać je w lodówce:)
SKŁADNIKI:
1 kg filetów śledziowych
2 jajka
bułka tarta
sól,pieprz
4 cebule obrane i pokrojone w talarki
olej do smażenia ryby
ZALEWA:
1/2 przecieru pomidorowego 30%
5 szklanek wody
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
1/2 szklanki octu 10%
3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Filety śledziowe opłukać, osuszyć. Filety rybne panierujemy w jajku i bułce tartej. Rybę smażymy na oleju z obu stron, po 2 minuty z każdej. Upieczone filety przekładamy na talerz.
Składniki na zalewę wlać do garnka,zagotować.
Do gorącej zalewy dodać pokrojową cebulę w talarki. Poczekać chwilkę aż cebula zmięknie.
Śledzie ułożyć do czystych, litrowych słoików, po 3 filety, zalać gorącą zalewą, zakręcić.
Po całkowitym ostygnięciu słoiki przechowujemy w lodówce około jednego miesiąca.
U mnie szybko znikają, bo są przepyszne,więc nie zawsze tyle mogą przetrwać w lodówce.
Jest to idealny sposób na wcześniejsze przygotowanie śledzi przed świętami, urodzinami i innymi przyjęciami. Polecam!
Smacznego:)
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2012/10/sledzie-opiekane-w-zalewie-octowo.html