Wykonanie

Opiekane
śledziki, czy fileciki to doskonała przystawka na różnego rodzaju imprezy, ale również dobry pomysł na coś do przegryzienia na kolacje, czy nawet jako danie obiadowe (np.
ziemniakami). Najczęściej robie różnego rodzaju
śledzie na święta, bo wtedy jest dużo okazji do spotkań, a
śledziki czy fileciki w zalewie można przechowywać dość długo w lodówce i nic się im nie dzieje :)

Składniki:1kg
śledzi zielonych (lub
filetów z dorsza, czy innej
rybki)2
jajkaSólPieprzBułka tartaOlej do smażeniaZalewa octowa:3 szklanki
wody¾ szklanki
octu3 łyżki
cukru1 ½ łyżki
soliOk. 10 ziarenek
ziela angielskiegoOk. 4
listki lauroweŚledzie lub filety solimy,
pieprzymy, a następnie kroimy na niewielkie kawałeczki, po czym panierujemy w rozmąconym
jajku i
bułce tartej i pieczemy obustronnie na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.W gotującej się wodzie rozpuszczamy
cukier i
sól, na koniec dodajemy
ocet,
ziele angielskie i
listki laurowe. Gdy zalewa się zagotuje, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem, do chwili gdy zalewa wystygnie. Zimną zalewą zalewamy
śledziki lub fileciki.Najlepiej
śledziki lub fileciki umieścić w słoju lub szczelnym pojemniku.

R E K L A M A