Wykonanie
Już od jakiegoś czasu chodził za mną krem z
porów. Wczoraj w końcu nastał ten szczęśliwy dzień kiedy to ta pyszna i kremowa zupka zagościła na naszym
stole. Przyznam się szczerze, że nie jestem wielbicielką
pora, dlatego nie jem sałatek z jego udziałem. Jednak w tym wydaniu smak pasuje mi w 100% i nie potrafię się nim najeść.Zupka jest bardzo zdrowa i pożywna, nie tłusta i idealnie nadaje się na zimowe wieczory. Dla smaku i dla zdrowia polałam ją
olejem z pestek dyni, o którym chciałam Wam troszkę opowiedzieć.
Olej z pestek dyni to samo zdrowie! Stosuje się go m.in. w leczeniu miażdżycy, zapalenia pęcherza i dróg moczowych (co dla mnie jest bardzo istotne!). Reguluje on gospodarkę hormonalną a także metaboliczną. Także w kosmetyce znalazł on swoje uznanie, ma właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające. Działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Używa się go też przeciw rozstępom.
Olej ten jest bogaty w kwasy tluszczowe, witaminy i minerały.W kuchni świetnie nadaje się do zup, sałatek,
serów,
sosów i
makaronów. Spożywa się go najlepiej na zimno i na surowo. Jego lekko
orzechowy smak może stanowić kulinarną inspirację.By dowiedzieć się o nim więcej zapraszam na stronę olejzpestekdyni .inspiracja
SKŁADNIKI:- 3 średnie
pory (tylko jasne części)- 5
ziemniaków- 1,2 litra
bulionu warzywnego-
cebula- 2 ząbki
czosnku- 3 kromki
chleba- 3-4 łyżki
masła-
sól i
pieprz- 3 łyżki uprażonych
płatków migdałowych- 2-3 łyżki
śmietany 18%-
olej z pestek
dynii (jeśli mamy)PRZYGOTOWANIE:
Chleb kroimy w kosteczkę. Na patelni z łyżką
masła przygotowujemy grzanki aż się zarumienią.
Pory dokładnie myjemy. Na patelni rozpuszczamy
masło i dodajemy przeciśnięty
czosnek, lekko podsmażamy. Teraz dodajemy pokrojoną w krążki
cebulę i
pory, blanszujemy, uważając by się nie zrumieniły. Do gotującego się
bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki i zawartość patelni. Gotujemy do miękkości
ziemniaków. Wszystko dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku i podbijamy
śmietaną. Podajemy z grzankami,
migdałami i lekko polane
olejem z pestek dyni. Smacznego!
Osobiście jestem miło zaskoczona tym
olejem. Nie pozostawia w ustach wrażenia tłustości. Świetnie dodaje smaku i aromatu. W mojej kuchni zagości na stałe!