Wykonanie
Łatwo go zrobić a jeszcze łatwiej polubić…Na jednej kromce na pewno nie poprzestaniecie.
Pomidory nadają mu wspaniałego aromatu a
oliwki i
pieprz zaostrzają jego smak,
prażona cebulka dopełnia reszty. Jest idealny!



Składniki½ kg
mąki pszennej typ 6505 dag
drożdży1 szklanka ciepłej
wody½ szklanki ciepłego
mleka1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli10 sztuk zielonych
oliwek z pastą
paprykową40 g
suszonych pomidorów solonych2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
przyprawy:
pomidory z
czarnuszką i
czosnkiem niedźwiedzim SKWORCU½ łyżeczki utartego w moździerzu
pieprzu syczuańskiego SKWORCUszczypta suszonego
rozmarynu1 łyżka
prażonej cebulki SKWORCUSposób przygotowania:Przygotowujemy zaczyn do
chleba: W miseczce kruszymy
drożdże rozcieramy z łyżeczką
cukru zalewamy ciepłym
mlekiem-nie gorącym!Posypujemy odrobiną
mąki i zostawiamy aż
drożdże zaczną „pracować”
Mąkę przesiewamy do dużej michy mieszamy z
solą oraz pozostałymi
przyprawami dodajemy przekrojone na połówki
oliwki zielone, osączone wcześniej z zalewy oraz pokrojone w drobną kostkę
suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz roztarty
pieprz syczuański, wlewamy zaczyn oraz ciepłą
wodę i wyrabiamy ręką ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.Przykrywamy ściereczką bawełnianą odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Potem ponownie zagniatamy przekładamy do formy kamionkowej o wym 30/12 cm wysmarowanej tłuszczem i zostawiamy na kilkanaście minut aż wyrośnie.Wierzch smarujemy
białkiem posypujemy
prażoną cebulką i wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy około 30 minut. Gdyby
cebulka zaczęła bardzo się złocić przykryć wierzch
chleba folią aluminiowąPrzepis powstał dzięki pysznym
przyprawom firmy SKWORCU które miałam przyjemność testowania.Są świetne aromatyczne i nie drogie!Zachęcam do zapoznania się z ofertą sklepu internetowegoKLIK