Podstawowa baza-makaron jest wspaniała ale ja poszłam dalej i połączyłam smaki dwóch serków Apetina- pesto z rukolą i pomidory z bazylią, całość zapieczona w sosie pomidorowym,z nutą cheddara i wyszło pyszne niebanalne danie obiadowe.Precz z nudą!Składniki9 płatów lasagne125 g serka kremowego z pesto i rukolą Apetina125 g serka z pomidorami i bazylią Apetina1/2 zielonej papryki1/2 czerwonej papryki1 młodacukinia50 g sera cheddarzioła włoskie do smakuczubrica zielona do smakusól morska do smakupieprz czarny świeżo zmielony do smakuSos pomidorowy:500 g pomidorów w puszce bez skórki3 łyżki oliwy4 ząbki czosnku1 cebulasól do smakupieprz do smakuświeże oreganoSposób przygotowaniaMakaron lasagne gotować około 6 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy,odcedzić przelać zimną wodą ułożyć każdy płat osobno. Przeciąć wzdłuż na połowę.Cukinię umyć pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry ułożyć na na płatach lasagne.Serek z rukolą wymieszać z pokrojoną w kosteczkę papryką zieloną doprawić szczyptą czubricy do smaku, wymieszać. Serek z pomidorami wymieszać z pokrojoną czerwoną papryką doprawić do smaku ziołami włoskimi.Tak przygotowane nadzienie rozsmarowywać na paskach makaronu -na przemian zawijać roladki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym niewielką ilością oliwy.Sos pomidorowy:Czosnek i cebulę obrać posiekać drobno zeszklić w rondelku na oliwie po chwili dodać pomidory w puszce i całość dusić około 10 minut po czym wylać na ułożone roladki,posypać płatkamisera cheddar oraz świeżym oregano, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c całość zapiekać 20 minut.Podawać od razu po przyrządzeniu, gorące.Życzę smacznego:-)Przepis bierze udział w konkursie na Durszlak.plTrzymajcie kciuki mooocno!