ßßß Cookit - przepis na Ciasto jabłkowo-serowe

Ciasto jabłkowo-serowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto na puszystym cytrynowym biszkopcie pełne cynamonowego smaku z warstwą masy serowej i winnych jabłek,już sam zapach jest niezwykle kuszący!
Składniki
Blaszka o wym 24/28 cm
Ciasto:
4 jajka
5 łyżek pełnych mąki tortowej
1 kisiel cytrynowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Poncz:
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka limonki w syropie z pigwy-użyłam marki: SPIŻARNIA
1 łyżeczka cukru pudru
Masa serowa:
30 dag twarożku mielonego
400 ml mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka cynamonu
skórka starta z połówki cytryny
4 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
1 galaretka cytrynowa
Masa jabłkowa:
65 dag winnych jabłek
4-5 łyżek cukru
2 galaretki cytrynowe
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki soku z cytryny
1.
2.
3.
4.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórek,pokroić na talarki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, przełożyć do rondla wlać szklankę wody dodać cynamon i cukier dusić na wolnym ogniu aż zaczną się rozpadać,zestawić z ognia wsypać galaretki,mieszać do momentu rozpuszczenia,lekko tężejącą masę wylać na placek.Całość zostawić w lodówce do stężenia.
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2014/10/ciasto-jabkowo-serowe.html