ßßß Cookit - przepis na Schab w aromatycznej kiszonej kapuście

Schab w aromatycznej kiszonej kapuście

nazwa

Wykonanie

Soczysta pieczeń ze schabu na aromatycznej jarzynce z kapusty kiszonej z rodzynkami, żurawiną, miodem,wspaniale prezentuje się na stole,na pewno posmakuje domownikom i gościom, będą zachwyceni tym aromatem!
Idealne danie na świąteczne chwile przy stole,czy inne uroczystości rodzinne.
Składniki
1 kg schabu bez kości
3 łyżki musztardy delikatesowej
pieprz czarny grubo mielony
1 łyżeczka majeranku
Jarzynka z kiszonej kapusty:
1 kg kiszonej kapusty
1 cebula
2 łyżki masła
1 puszka ananasa
1/2 szklanki wody
1 jabłko
1 łyżka rodzynek sułtanek
1 łyżka suszonej żurawiny
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżeczki mąki pszennej do zawiesiny
2 goździki
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżka sosu sojowego do smaku
sól do smaku
natka pietruszki i plasterki jabłka do dekoracji
Sposób przygotowania
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy z każdej strony łagodną musztardą oprószamy dość obficie pieprzem grubo mielonym,oraz majerankiem,odstawić na godzinę do lodówki.
Następnie włożyć w woreczek do pieczenia związać ,na wierzchu porobić parę małych dziurek aby gorące powietrze uchodziło. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec około 1,5 godziny,na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby schab złapał "rumieńca".
Jarzynka: Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w zimnej wodzie dwukrotnie,jeśli jest lekko ukiszona możemy z tej czynności zrezygnować, odciskamy dobrze,siekamy drobno nożem.
Masło rozgrzewamy w garnku dodajemy posiekaną drobno cebulę szklimy,następnie dodajemy kapustę,wlewamy sok z osączonego ananasa oraz wodę i dusimy około 45 minut pod przykryciem,w między czasie wrzucamy do jarzynki pokrojonego ananasa w kostkę.
Na 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę składników:żurawinę,rodzynki,miód,kminek,goździki doprawiamy solą oraz sosem sojowym,gotujemy całość.Z maki i małej ilości wody robimy zawiesinę in zagęszczamy jarzynkę.Schab przed podaniem ułożyć na kapuście udekorować natką pietruszki.
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2014/09/schab-w-aromatycznej-kiszonej-kapuscie.html