Wykonanie
Soczysta pieczeń ze
schabu na aromatycznej jarzynce z
kapusty kiszonej z
rodzynkami,
żurawiną,
miodem,wspaniale prezentuje się na
stole,na pewno posmakuje domownikom i gościom, będą zachwyceni tym aromatem!Idealne danie na świąteczne chwile przy
stole,czy inne uroczystości rodzinne.

Składniki1 kg
schabu bez kości3 łyżki
musztardy delikatesowej
pieprz czarny grubo mielony1 łyżeczka
majerankuJarzynka z
kiszonej kapusty:1 kg
kiszonej kapusty1
cebula2 łyżki
masła1 puszka
ananasa1/2 szklanki
wody1
jabłko1 łyżka
rodzynek sułtanek1 łyżka
suszonej żurawiny2 łyżki
miodu prawdziwego2 łyżeczki
mąki pszennej do zawiesiny2
goździki1/2 łyżeczki
kminku1 łyżka
sosu sojowego do smaku
sól do smaku
natka pietruszki i plasterki
jabłka do dekoracjiSposób przygotowania
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy z każdej strony łagodną
musztardą oprószamy dość obficie
pieprzem grubo mielonym,oraz
majerankiem,odstawić na godzinę do lodówki.Następnie włożyć w woreczek do pieczenia związać ,na wierzchu porobić parę małych dziurek aby gorące powietrze uchodziło. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec około 1,5 godziny,na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby
schab złapał "rumieńca".Jarzynka:
Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w zimnej wodzie dwukrotnie,jeśli jest lekko ukiszona możemy z tej czynności zrezygnować, odciskamy dobrze,siekamy drobno nożem.
Masło rozgrzewamy w garnku dodajemy posiekaną drobno
cebulę szklimy,następnie dodajemy
kapustę,wlewamy sok z osączonego
ananasa oraz
wodę i dusimy około 45 minut pod przykryciem,w
między czasie wrzucamy do jarzynki pokrojonego
ananasa w kostkę.Na 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę składników:
żurawinę,
rodzynki,
miód,
kminek,
goździki doprawiamy
solą oraz
sosem sojowym,gotujemy całość.Z
maki i małej ilości
wody robimy zawiesinę in zagęszczamy jarzynkę.
Schab przed podaniem ułożyć na
kapuście udekorować
natką pietruszki.