Wykonanie
Polecam Wam bardzo smaczne, pieczone w worku udka z
kaczki, z lekko skarmelizowaną
skórką pomarańczową, pachnące
majerankiem i
goździkami. To coś, co na pewno poprawi nastrój w taki ponury dzień jak dzisiejszy. Taki obiad właściwie nie wymaga pracy,
mięso przyprawiamy wieczorem, a następnego dnia pieczemy.


Składniki :kilka łyżek posiekanej, wysuszonej
skórki pomarańczowejmajeranekświeżo mielony
czarny pieprzszczypta mielonych
goździkówsólkilka łyżek
wody1-2
cebule1 łyżka
masłaPrzygotowanie :Udka przekładam do miski. Każde nacieram
solą, świeżo mielonym
czarnym pieprzem,
majerankiem, posypuję drobno posiekaną skórką z
pomarańczy i szczyptą mielonych
goździków. Tak przygotowane
mięso zawijam szczelnie i zostawiam na noc w lodówce. Następnego dnia przekładam udka do rękawa do pieczenia, wcześniej wkładając do niego pokrojoną w duże kawałki
cebulę. Wlewam też kilka łyżek
wody. Worek zawiązuję i nakłuwam od góry w 2, 3 miejscach. Piekę przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C,
potem zwiększam temperaturę do 210 stopni C. i piekę jeszcze 15 minut. Rozcinam ostrożnie worek, dokładam
masło, piekę jeszcze kilka minut.


