ßßß Cookit - przepis na Uszka z grzybami do wigilijnego barszczyku

Uszka z grzybami do wigilijnego barszczyku

nazwa

Wykonanie

Borowikowy smak otulony melodią świątecznych kolęd...
Kolejne danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole, to barszcz czerwony z grzybowymi uszkami. Najlepsze uszka to te z nadzieniem z suszonych borowików. Ich przygotowanie nie jest trudne, choć może trochę pracochłonne, ale warto! Ich smak i aromat - bezcenny... Dziś przepis na uszka, a za kilka dni na barszczyk. :)
Składniki (na około 50 uszek):
- na borowikowy farsz:
3 szklanki suszonych borowików,
cebula,
2 łyżki masła,
sól i czarny pieprz,
woda.
- na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej Symbio,
2 łyżki masła,
200 ml wrzącej wody,
2 szczypty soli.
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy suszone borowiki, zalewamy je wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.
Do miski wsypujemy mąkę oraz sól. W gorącej wodzie roztapiamy 2 łyżki masła i stopniowo wlewamy ją do miski z mąką, mieszając całość łyżką. Po chwili zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno to zająć około 5 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do czasu przygotowania farszu.
Cebulę do farszu siekamy w drobniutką kostkę, a następnie szklimy na patelni z dodatkiem 2 łyżek masła.
Ugotowane grzyby studzimy, odcedzamy (wywar może się przydać do sosu grzybowego lub barszczu), siekamy bardzo drobniutko na desce i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy do nich ostudzoną cebulkę, solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy. Farsz jest już gotowy.
Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i dzielimy na 3 części. Każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 2 mm. Małą szklaneczką wycinamy kółka, na środek każdego z nich nakładamy po 1/3 łyżeczki farszu. Kółeczka składamy na pół, zlepiamy ich brzegi (jak przy pierożkach), a następnie łączymy ich końce, także zlepiając je do siebie.
Uszka gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie (po około 2 minuty każda partia). Wyławiamy je i układamy na talerzach lub tacy w małych odstępach od siebie, aby nie zlepiły się. Kiedy podeschną będą lepić się mniej. Można je też delikatnie zwilżyć olejem, żeby uniknąć ich klejenia się do siebie.
Uszka można przechowywać w lodówce do 4 dni. Można je też przygotować na jakiś czas przed Wigilią i zamrozić.
WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/12/uszka-z-grzybami-do-wigilijnego.html