Wykonanie
Borowikowy smak otulony melodią świątecznych kolęd...
Kolejne danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym
stole, to barszcz czerwony z grzybowymi uszkami. Najlepsze uszka to te z nadzieniem z
suszonych borowików. Ich przygotowanie nie jest trudne, choć może trochę pracochłonne, ale warto! Ich smak i aromat - bezcenny... Dziś przepis na uszka, a za kilka dni na barszczyk. :)Składniki (na około 50 uszek):- na
borowikowy farsz:3 szklanki
suszonych borowików,
cebula,2 łyżki
masła,
sól i
czarny pieprz,
woda.- na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej Symbio,2 łyżki
masła,200 ml wrzącej
wody,2 szczypty
soli.Przygotowanie:Do garnka wkładamy
suszone borowiki, zalewamy je
wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.Do miski wsypujemy
mąkę oraz
sól. W gorącej wodzie roztapiamy 2 łyżki
masła i stopniowo wlewamy ją do miski z
mąką, mieszając całość łyżką. Po chwili zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno to zająć około 5 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do czasu przygotowania farszu.
Cebulę do farszu siekamy w drobniutką kostkę, a następnie szklimy na patelni z dodatkiem 2 łyżek
masła.Ugotowane
grzyby studzimy, odcedzamy (
wywar może się przydać do
sosu grzybowego lub barszczu), siekamy bardzo drobniutko na desce i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy do nich ostudzoną
cebulkę, solimy i
pieprzymy do smaku, mieszamy. Farsz jest już gotowy.Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną
mąką i dzielimy na 3 części. Każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 2 mm. Małą szklaneczką wycinamy kółka, na środek każdego z nich nakładamy po 1/3 łyżeczki farszu. Kółeczka składamy na pół, zlepiamy ich brzegi (jak przy pierożkach), a następnie łączymy ich końce, także zlepiając je do siebie.Uszka gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie (po około 2 minuty każda partia). Wyławiamy je i układamy na talerzach lub tacy w małych odstępach od siebie, aby nie zlepiły się. Kiedy podeschną będą lepić się mniej. Można je też delikatnie zwilżyć
olejem, żeby uniknąć ich klejenia się do siebie.Uszka można przechowywać w lodówce do 4 dni. Można je też przygotować na jakiś czas przed Wigilią i zamrozić.
WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIAŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))