Wykonanie

Niezwykle pyszna
tarta rustykalna ze
śliwkami,
cynamonem i mielonym
migdałami, którą musicie koniecznie zrobić w tym sezonie
śliwkowym :) Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania - składniki zagniata się na jednolite ciasto, schładza się je, a
potem tylko "nadziewa"
owocami. Tartę przygotowałam z
mąki orkiszowej, dzięki
czemu jest na pewno zdrowsza i ma fajny, lekko
orzechowy posmak.
Słodycz jest w niej idealnie wyważona, a spód nie nasiąka od wilgoci
śliwek, dzięki
migdałom, którymi go wysypałam. Ja i moja Rodzina nie mogliśmy się od niej oderwać, i zniknęła od razu, zdążyliśmy napić się po kubku
kawy, a Dzieci
mleka :)Od razu chciałam Was przeprosić za jakość zdjęć tej tarty, wiem, że nie jest ona najlepsza, ale podczas robienia zdjęć nie zwróciłam uwagi, że moje ustawienia "do sesji" w aparacie KTOŚ swoimi małymi łapkami mi poprzestawiał i dopiero kilka godzin później, kiedy zgrywałam zdjęcia (a po tarcie nie było już śladu!!!) zorientowałam się, że ze zdjęć będzie "lipa". W rozpaczy postanowiłam nie umieszczać tego przepisu na blogu, ale mój kochany Mąż powiedział, że
tarta jest tak pyszna, a zdjęcia mu się podobają, że KONIECZNIE muszę dodać przepis :) Jako dobra żona, postanowiłam posłuchać rad
Męża mego i oto jest moja
tarta! Plus jest taki, że na dniach na pewno
będę robiła to ciacho, wiec jeśli uda mi się sfotografować efekty, na pewno podmienię te zdjęcia na nowe :)Tyle gwoli samobiczowania, a tymczasem uciekajcie do kuchni i szykujcie moja tartę rustykalną! :)SKŁADNIKI NA CIASTO:1 szklanka
mąki orkiszowej pełnoziarnistej (około 120 g) *3/4 szklanki
mąki orkiszowej typ 630 lub
mąki pszennej (około 80 g)3 łyżki
brązowego cukru150 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę4 łyżki zimnej
wody1 pełna łyżka gęstego
jogurtu lub
śmietanyDODATKOWO:350 - 400 g
śliwek2 łyżki
cukru0,5 łyżeczki
cynamonu0,5 szklanki mielonych
migdałów (lub
płatków migdałowych- zmielonych)WYKONANIE:Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo w misie miksera na jednolitą masę. Ciasto uformuj w lekko spłaszczoną kulę,
owiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut.
Śliwki wypestkuj, przekrój na połówki.Po tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C .Ciasto wyjmij z lodówki, włóż
między dwa duże arkusze papieru do pieczenia, podsyp
mąką i rozwałkuj na kształt koła (może być ono lekko nierówne, a brzegi poszarpane).Na środek ciasta wysyp zmielone
migdały, zostawiając około 4-5 cm wolnego ciasta od brzegu. Na to ułóż
śliwki, zaczynając od środka, posyp je
cukrem wymieszanym z
cynamonem i złóż brzegi ciasta do środka, zakrywając
owoce położone na brzegu.Piecz tartę przez około 40 minut do zezłocenia się
boków . Upieczoną wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na blasze. Gotowe! Smacznego!*
mąkę orkiszową możecie wymieszać ze zwykłą pszenną lub całkowicie zamienić na pszenną, jeśli tak wolicie