Wykonanie

Dziś jest dla mnie wyjątkowy dzień, ponieważ mój Synek Adaś kończy 10 lat!!! Nie
mogę uwierzyć, że czas tak szybko zleciał i mam już w domu takiego dużego chłopaka:)) Pamiętam, jak "dopiero co" się urodził, a dziś to już cudowny, mały mężczyzna:)) Niestety zamiast hucznie świętować z kolegami i koleżankami, Adaś leży w łóżku, bo się porządnie rozchorował:((W każdym razie z okazji Jego urodzin przygotowałam tort, który zawiera świąteczne elementy:) Ma piernikowy, wilgotny spód brownie, a także aromatyczny mus
pomarańczowy. Do tego dwa kolejne musy -
czekoladowy i
waniliowy. Musy są delikatne i puszyste, rozpływające się w ustach. Nie przerażajcie się ilością składników, bo one powtarzają praktycznie się w każdym kolejnym musie, a sam tort robi się bardzo łatwo. I co ważne, zacznijcie przygotowanie
tortu od musu
pomarańczowego, a dokładnie od dobrego schłodzenia rozpuszczonej kremówki z
białą czekoladą. Aby dobrze się ubiła, musi być naprawdę bardzo zimna.Wersja
tortu, którą widzicie na blogu jest typowo świąteczna, ja dla mojego Synka udekorowałam tort zupełnie inaczej - z jedną z jego ulubionych postaci z gier, którą "rysowałam" na torcie lukrem:D Na każde urodziny moich Dzieci przygotowuję im
torty z wybranymi przez nie motywami, może wreszcie się pokuszę i stworze galerię na blogu ze zdjęciami..? Co Wy na to, chcielibyście zobaczyć moje torty?:))A tymczasem zapraszam Was do przygotowania tego
tortu, na Święta będzie idealny:))SKŁADNIKI NA PIERNIKOWY SPÓD BROWNIE:3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki ciemnego
kakao2 łyżeczki
przyprawy piernikowej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli200 g
masła1 szklanka
brązowego cukru2 duże
jajkaSKŁADNIKI NA
MUS CZEKOLADOWY:300 ml
śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej)200 g
mlecznej czekolady2 łyżeczki ciemnego
kakao2 pełne łyżeczki
żelatyny2 łyżeczki gorącej
wodySKŁADNIKI NA MUS
POMARAŃCZOWY:200 ml
śmietany kremówki (bardzo zimnej)100 g
białej czekolady3 średnie
pomarańcze (około 700 g)3,5 łyżeczki
żelatyny3 łyżeczki gorącej
wody1-2 łyżki
cukru pudru (do smaku)SKŁADNIKI NA MUS
WANILIOWY:100 ml
śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej)150 g
mascarpone2 łyżeczki
żelatyny2 łyżeczki gorącej
wodyziarenka z 1
laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiSKŁADNIKI NA GANACHE
CZEKOLADOWE:50 g
mlecznej czekolady4 łyżki
śmietany kremówki 36 %DO DEKORACJI:plasterki
pomarańczy lub inne dekoracje według uznaniaWYKONANIE:Przygotowanie
tortu zacznij od Musu
Pomarańczowego.PIERNIKOWY SPÓD BROWNIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia.W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, tj.
mąkę,
kakao,
przyprawę piernikową,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier.W garnuszku na średnim ogniu rozpuść
masło i dodaj do niego
cukier, dobrze zamieszaj. Następnie wbij do niego po jednym
jajku, mieszając rózgą kuchenną dokładnie po każdym dodaniu
jajka.Do suchych składników wlej masę
maślano-jajeczną i porządnie wszystko wymieszaj.Ciasto piecz przez około 25 minut.Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
MUS CZEKOLADOWY:
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej i pozostaw do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.Ostudzoną
czekoladę wlej cienką strużką do ubitej
śmietany, dosyp
kakao i zmiksuj dokładnie na niższych obrotach miksera.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i lekko ostudź, a następnie dodaj ją również cienką strużka do masy czekoladowej, dokładnie miksując.Tężejący mus wyłóż na spód piernikowy, którego nie wyjmuj z tortownicy (możesz ewentualnie wyjąć
spod upieczonego
spodu papier do pieczenia, znów wsadzić spód na dno tortownicy i zamknąć jej obręcz).MUS
POMARAŃCZOWY:
Śmietanę kremówkę i połamaną
białą czekoladę podgrzej w garnuszku do całkowitego rozpuszczenia. Ostudź i schowaj do lodówki, aby była bardzo zimna (najlepiej zostawić ją na kilka godzin).Porządnie schłodzoną kremówkę z
czekoladą ubij na sztywno, dodaj do niej 2,5 posiekanych w drobną kostkę (i obranych ze skórki)
pomarańczy,Z pozostałej połówki
pomarańczy wyciśnij sok, odmierz 3 łyżeczki i podgrzej go w garnuszku, po czym rozpuść w nim
żelatynę. Następnie dodaj ją do posiekanych
pomarańczy.Do ubitej kremówki dołóż posiekane
pomarańcze i dosyp
cukier puder. Wymieszaj całość delikatnie łyżką.Tężejący mus
pomarańczowy wyłóż na zastygnięty
mus czekoladowy.MUS
WANILIOWY:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej
mascarpone i
cukier puder oraz ziarenka z
wanilii lub ekstrakt.Zmiksuj krótko całość i przełóż mus na zastygły mus
pomarańczowy, wyrównując dokładnie jego wierzch.Tort będzie sięgał dokładnie do samego rantu tortownicy, nie martw się, masa nie wypłynie.
CZEKOLADOWE GANACHE:W garnuszku podgrzej
śmietanę kremówkę z połamaną
czekoladą, dobrze wymieszaj, aby całkowicie się rozpuściła. Ostudź.Tort wyjmij z tortownicy (obkrój dokładnie
ostrym nożem boki) i polej ganache.Udekoruj plasterkami
pomarańczy lub innymi ozdobami według uznania.Do czasu podania tort przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego!

