ßßß
Piękna propozycja na świąteczny stół - pachnące, piernikowe babeczki z ozdobą w kształcie choinki. Babeczki są mięsiste i wilgotne, dodatkowo nadziałam je orzechami laskowymi, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia:) Choinki zrobiłam z odwróconych wafelków i gęstego lukru. Babeczki cudnie wyglądają i wspaniale smakują:) Miałam wraz z Dziećmi mnóstwo frajdy przy ich dekorowaniu, kilka babeczek zaś skończyło swój żywot zanim choinki stanęły na ich szczycie, gdyż Dzieciaki je dosłownie pożarły, tak im smakowały:D Babeczki możecie dowolnie udekorować posypkami jakie akurat macie w domu lub tymi, które najbardziej Wam się podobają:) W każdej wersji babeczki będą wyglądały rewelacyjnie!:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk):1,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki brązowego cukru0,5 szklanki ciemnego kakao1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki proszku do pieczeniagarść siekanych orzechów laskowych (lub innych ulubionych)1 jajko1 szklanka mleka1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)2 łyżki miodu naturalnegoSKŁADNIKI NA LUKIER:*150 g masła450 g cukru pudru4-6 łyżek mleka1 łyżeczka ekstraktu z waniliiSKŁADNIKI NA "ŚNIEG" NA BABECZKI:250 ml śmietany kremówki 36%2 łyżki cukru pudru1 usztywniacz do śmietanyDODATKOWO:12 wafelków do lodów (w kształcie stożka)zielony barwnik spożywczykolorowe posypkiWYKONANIE:BABECZKI:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Formę na muffinki wyłóż papilotkami.W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao,przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i siekane orzechy.W drugiej misce wymieszaj dokładnie mokre składniki, czyli jajko, mleko, olej i miód.Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj całość starannie.Rozdziel masę do papilotek. Jest jej dużo, więc będzie ona sięgała ponad 3/4 wysokości każdej papilotki.Piecz babeczki przez 25 minut do tzw. suchego patyczka .Po tym czasie wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.KREM:Masło ubij na puszystą masę.Następnie stopniowo zacznij dodawać do niego cukier puder, dalej miksując wlej ekstrakt i po łyżce mleka. Obserwuj czy lukier ma już odpowiednią, gęstą konsystencję i w zależności od tego, dodaj całe mleko lub tylko kilka łyżek.Do lukru dodaj zielony barwnik spożywczy i ponownie zmiksuj."ŚNIEG" NA BABECZKI:Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i usztywniaczem na sztywno.SKŁADANIE BABECZEK:Wierzch każdej babeczki posmaruj porcją "śniegu" i umocuj po jednym odwróconym waflu (zdjęcie na dole). Dociśnij dobrze wafel do babeczki.Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki (ja użyłam tylki Wilton 1M) napełnij zielonym lukrem i zacznij wyciskać gwiazdki dookoła wafelka - kierując się od dołu ku górze.Gotowe babeczki choinki udekoruj posypkami.Babeczki przechowuj w lodówce do czasy podania lub dekorowania stołu. Gotowe! Smacznego!* L ukier nie starcza na wszystkie rożki, należy więc podwoić jego ilość, by udekorować 12 sztuk.
Przepis własny, źródło inspiracji (dekoracji)