Wykonanie
Chyba jeden z najbardziej
czekoladowych wypieków jakie robiłam :) Przygotowanie jest naprawdę
banalne i szybkie. Łyżeczka przechodzi przez nie jak przez
masło, smak bardzo satysfakcjonuje, a szczególną popularnością cieszył się krem, bo to właśnie on nadaje ciastu smak znanych
czekoladek ;)


ciasto:1,5 szklanki
mąki5 łyżek
kakao3/4 szklanki
cukru, najlepiej brązowego3/4 łyżeczki
sodyszczypta
soli1/2 szklanki
oleju1 łyżeczka
octułyżeczka ekstraktu
waniliowego1 szklanka
mlekakrem:200 g
gorzkiej czekolady50 g
mlecznej czekolady500 ml kremówki2 opakowanie
śmietan- fix' ów (18 g)150 g
orzechów laskowych200 g
wafelków orzechowych lub muszelek do
lodówpolewa czekoladowa:100 g
gorzkiej czekoladyłyżka
miodu1/3 szklanki
śmietanki kremówkiWszystkie składniki ciasta połączyć, przelać do natłuszczonej formy (20 x 20), piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Kremówkę ubić na sztywno ze
śmietan-fix'ami, dobrze schłodzić.
Orzechy posiekać,
wafelki pokroić lub połamać, wszystko podprażyć na suchej, nagrzanej patelni.
Czekoladę (
mleczną i gorzką) rozpuścić, wystudzić, wymieszać z zawartością patelni oraz ubitą wcześniej
śmietanką.Wszystkie składniki polewy połączyć podgrzewając w rondelku.Wystudzone ciasto przepołowić (tak, by powstały 2 blaty), spód posmarować kremem, przykryć drugą częścią, posmarować przestudzoną polewą. Chłodzić 2-4 godziny. Smacznego!