ßßß Cookit - przepis na Muffiny miodowe z orzechami

Muffiny miodowe z orzechami

nazwa

Wykonanie

Czy zaczęliście planować już swoje świąteczne wypieki? Ja w tym roku Święta spędzam w Portugalii, więc raczej o tradycyjnym zestawie dań wigilijnych mogę zapomnieć. Jest mi trochę smutno z tego powodu, ale z drugiej strony zetknięcie z inną kulturą i kuchnią podczas Bożego Narodzenia będzie z pewnością interesującym doświadczeniem. Jeszcze nie zdecydowałam co będę piekła w grudniu, aczkolwiek z pewnością pojawi się coś pachnącego Świętami. Mimo mojej nieobecności w Polsce, na blogu będzie świąteczny klimat, ponieważ mam jeszcze kilka tradycyjnych przepisów w zanadrzu. Wypatrujcie ich tutaj z początkiem grudnia. W miarę możliwości postaram się Wam także przybliżyć jak wygląda Boże Narodzenie w Portugalii. Tym czasem na zachętę mam dla Was przepis na muffiny miodowe z orzechami. Nie jest to co prawda wypiek do końca świąteczny, ale bez wątpienia idealny na późną jesień oraz zimę. ;)
Składniki:
300 g mąki
180 ml mleka
100 ml miodu
100 g brązowego cukru
2 jajka
50 ml oleju
80 g orzechów laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
do dekoracji:
130 g śmietanki 30-36%
2 łyżki stołowe cukru pudru
garść posiekanych orzechów
Przygotowanie:
Śmietankę kremówkę ubijamy wraz cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki.
W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz posiekane orzechy. W osobnym naczyniu łączymy mleko, jajka, olej oraz miód. Mokre składniki dodajemy do suchych, dokładnie mieszamy aż się połączą. Papilotki lub foremki do muffinek wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C. Wystudzamy i dekorujemy ubitą śmietaną. Posypujemy orzechami.
Jeśli macie ochotę na więcej słodyczy, gotowe babeczki możecie dodatkowo polać miodem.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2015/11/muffiny-miodowe-z-orzechami.html