Wykonanie

Pachnące
cynamonem, aromatyczne, typowo jesienne ciasto
dyniowo-
kokosowe z
ananasem i
słonecznikiem. Ciasto, które w jesienne, chłodne dni doskonale smakuje z
kubkiem gorącej
herbaty:) Jest ciężkie i wilgotne, ma piękny,
dyniowy kolor,
ananas dodaje jeszcze
słodyczy, a
słonecznik wspaniale chrupie w tle. Do ciasta używam pulpy kokosowej, ktora zostaje mi z produkcji domowego
mleka kokosowego. Ale z powodzeniem możecie użyć "nienaruszonych"
wiórków kokosowych, smak będzie jeszcze intensywniejszy:) Z tego ciasta możecie rówież upiec
dyniowe muffinki:) Powinno bez problemu wyjść 12 sztuk. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 szklanka puree z dyni*1,5 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
brązowego cukru0,5 szklanki
oleju (użyłam rzepakowego)0,5 szklanki domowego
mleka kokosowego (można użyć z puszki lub krowiego albo roślinnego)3/4 szklanki pulpy z
wiórków kokosowych (pozostałości po produkcji domowego
mleka) lub zwykłych
wiórków kokosowych4 plastry
ananasa z puszki lub 3/4 szklanki krojonego
ananasa1/3 szklanki
słonecznika łuskanego1 łyżeczka
cynamonu1/3 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonejWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Formę do ciasta o średnicy 18 cm wysmaruj
olejem.Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki i dodaj do nich pozostałe mokre (wraz z pokrojonym w
male kawałki
ananasem). Dokładnie zamieszaj. Ciasto będzie bardzo gęste, takie ma być.Ciasto przełóż do formy i piecz około 50-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka.Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia. Gotowe! Smacznego!* Jak zrobić puree z dyni:
Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz ja ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około 1,5 - 2 cm), a następnie zapiecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij
dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do ciasta, a resztę zostaw na inny mój
dyniowy przepis:)
